Što sve strani državljani moraju učiniti ako žele doći u Hrvatsku?

Zakonodavstvo
Što sve strani državljani moraju učiniti ako žele doći u Hrvatsku? Objavljeno: 28.05.2020.

Današnjom odlukom Vlade za državljane deset europskih zemalja mijenjaju se pravila prijelaza hrvatske granice i olakšava im se ulaz u našu zemlju.

Izmjenom odluke o privremenoj zabrani prelaska granice Hrvatska će omogućiti ulazak u zemlju državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske, najavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Građani tih zemalja će vjerojatno već od petka ulaziti puno lakše u našu zemlju. Oni će ispuniti obrazac najave ulaska u RH na stranici entercroatia.mup.hr, navesti u obrascu ime i prezime, odgovoriti na neka pitanja, primjerice jesu li preboljeli koronu i to će se odmah unijeti u sustav.

Kada dođu na granicu, granični policajac će čim skenira njihovu osobnu iskaznicu ili putovnicu vidjeti te podatke iz obrasca koji su prethodno online ispunili i moći će vrlo brzo nastaviti put te će se tako smanjiti čekanja kojima smo svjedočili zadnjih dana, donosi DNEVNIK.hr.

Stanovnici drugih država i dalje će dolaziti s dokumentom s kojim će jamčiti da dolaze u Hrvatsku ili zbog poslovnih razloga ili zato što u Hrvatskoj imaju nekretninu, plovilo, odnosno imaju nešto u vlasništvu u RH.

Granična policija trebala bi od subote otvoriti poseban trak za one s online dokumentom. Strani državljani koji ne dolaze iz ovih deset zemalja također mogu ispuniti taj obrazac, ali moraju sa sobom imati i pisani dokument koji potvrđuje što je razlog njihova ulaska u Hrvatsku, kao i dosad.

Izvor: n1info