POPUŠTANJE MJERA: UKIDA SE ZABRANA RADA NEDJELJOM

Zakonodavstvo
POPUŠTANJE MJERA: UKIDA SE ZABRANA RADA NEDJELJOM Objavljeno: 26.05.2020.

'Nacionalni stožer suspendirao odluku koja je izazvala lavinu reakcija: 'Danas imamo povoljnu epidemiološku situaciju'

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da se ukida zabrana rada nedjeljom koja je bila na snazi posljednjih nekoliko tjedana.

- Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, stoji u priopćenju Stožera.

Također, izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, stoji u objavi Nacionalnog stožera.

- Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, podsjećaju iz Stožera.

Stožer je zabranu rada nedjeljom za vrijeme epidemije koronavirusa uveo 24. travnja, a od tada do danas od te zabrane rada nedjeljom, blagdanima i neradnim danima, bili su izuzeti kiosci, pekarnice, trgovine kruhom, pekarskim proizvodima i trgovine na benzinskim postajama.

Trgovci pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) negodovali su nakon što je zabrana rada nedjeljom uvedena kao jedna od epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa.

Tvrdili su da su se upravo kroz ograničavanje rada trgovina opteretili ostali dani u tjednu, naročito ponedjeljak, subota, petak te potencirale veće gužve kupaca kroz druge dane u tjednu, a prognozirali su i da će zbog toga određen broj zaposlenih u trgovini biti otpušten.

S druge strane, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je početkom svibnja da je neradna nedjelja pitanje interesa društva te mora imati prednost nad interesom profita, a od Vlade su zatražili da u saborsku proceduru hitno pošalje izmjene Zakona o trgovini te njihovo donošenje prije parlamentarnih izbora.

Zakon se prije izbora nije izmijenio, no iz vladajuće stranke prije nekoliko dana stiglo je uvjeravanje kako je novi Zakon o trgovini spreman i, ako HDZ ponovno osvoji vlast, rad nedjeljom bit će reguliran tako da bi tijekom godine trgovine mogle raditi 14 od ukupno 52 nedjelje, a sami poslodavci birat će koje su to nedjelje.

Izvor: jutarnji.hr