GLAS PODUZETNIKA U DOBA KORONE – NATAŠA KAČAR: „NAUČIMO NEŠTO IZ OVE KRIZE. GDJE SU SEZONSKI OBRTNICI I SEZONSKI RADNICI U MJERAMA ZA POMOĆ GOSPODARSTVU?

Zakonodavstvo
GLAS PODUZETNIKA U DOBA KORONE – NATAŠA KAČAR: „NAUČIMO NEŠTO IZ OVE KRIZE. GDJE SU SEZONSKI OBRTNICI I SEZONSKI RADNICI U MJERAMA ZA POMOĆ GOSPODARSTVU? Objavljeno: 06.04.2020.

Vladine mjere pomoći građanima i poduzetnicima moraju obuhvatiti sezonske obrtnike i sezonske radnike koji su se zbog korona epidemije sada našli u velikim problemima.

Više o toj problematici za Flash.hr portal: Nataša Kačar sa portala i agencije za zapošljavanje ”Posao u turizmu”, Kristian Rupenović iz ”PuH agencije” i Danijela Skorić iz ”Actum – recruitment agency”

Nataša Kačar se nakon dugogodišnje karijere u turizmu uhvatila u koštac s problemom radne snage i preuzela upravljanje portalom Posao u turizmu, a uskoro je personaliziranim pristupom spojila velik broj poslodavaca i posloprimaca.

Glas Poduzetnika u doba korone – Nataša Kačar – Posao u turizmu

  • Naučimo nešto iz ove krize.
  • Gdje su sezonski obrtnici i sezonski radnici u mjerama za pomoć gospodarstvu?
  • Podržimo ih i zadržimo u Hrvatskoj.
  • Strancima pak omogućimo brži pristup kroz koronom otkrivenu digitalizaciju.
  • Poduprimo kadrove i vratimo turizam u Hrvatsku – polako, ali sigurno.

„Pojavom korone dogodio se paradoks. Zamislite da doslovno preko noći od situacije hiperpotražnje za kadrovima, i to na globalnom nivou, dođete u situaciju da ih ima previše. U razgovoru s poduzetnicima shvatila sam koliko im je teško otpustiti zaposlenike. Isto tako, brojni zaposlenici su proaktivno predlagali mjere i ideje te pokazali veliko suosjećanje s poduzetnicima. Mislim da su i jedni i drugi shvatili kako samo timski i s punim uvažavanjem mogu opstati i biti uspješni. Kroz portal Posao u turizmu kao specijalizirani portal i agencija za savjetovanje i oglašavanje poslova u turizmu i ugostiteljstvu, u suradnji s partnerima – agencijama za posredovanje u radu s kadrovima, pronašli smo kvalitetne kadrove, imali odličnu bazu i poslodavci su znali da se mogu osloniti na nas. Onda se dogodila korona i ništa više nije isto.

Veliki broj naših radnika vratio se iz inozemstva, što smo zapravo i priželjkivali, zar ne? No ako ih mislimo zadržati dugoročno trebamo im osigurati poslove ili određene mjere. Općenito, većina sezonskih radnika nema pravo na naknade s burze, a isti nisu uključeni u vladine mjere (poslodavci za iste nemaju pravo na naknadu), a svakako bi ih trebalo uključiti, zaštiti i zadržati u Hrvatskoj.

Članice Europske unije bez obzira na trenutnu situaciju već pripremaju strategiju zapošljavanja našeg kadra kako bi bili spremni za početak poslovanja nakon završetka korona krize.

Svaka turistička destinacija zajedno s ponuđačima usluga na sve će načine “hvatati” svoje goste. Već sada možemo vidjeti da dolazi do pada cijena usluga, da se osmišljavaju nove atraktivne ponude i sl., a s time dolazi i do pada cijene rada. Isto će se dogoditi i u Hrvatskoj. Državne institucije bi trebale osigurati dugoročno manja davanja te manje poreze na plaće radnika kako bismo bili konkurentni i spriječili ponovno seljenje stanovnika.

Kada se otvore granice te se na globalnom nivou pokrene poslovanje, situacija bi se mogla ponovo preokrenuti na staro. EU članice i dalje će pikirati našu radnu snagu, a mi ćemo i dalje posezati za uvozom. Bit će potrebna brza reakcija i digitalizacija, a upravo se u ovoj krizi pokazalo da je to itekako moguće. Stoga, osigurajmo brzi i jednostavniji proces izrade radnih dozvola kroz digitalizaciju i manju administraciju i ne zaboravimo standardizaciju u svim regijama.“ – Nataša Kačar

Glas Poduzetnika u doba korone – Kristian Rupenović – PuH agencija

”Situacija u Istri je kaotična, tisuće pitanja bez odgovora. Koliko god pozdravljali novi paket mjera za gospodarstvo koje je predložila Vlada RH, pitanje je kako će Istra preživjeti ovu situaciju obzirom da je 90% gospodarstva direktno ili indirektno vezano uz turizam. Izvjesno je da sezone neće biti, ako je i bude, biti će poprilično „mršava“ a prvu priliku za oporavak dobit ćemo tek na kasno proljeće 2021. Trenutno zapošljavamo petstotinjak radnika kod naših poslodavac i još toliko je u pripravi za nadolazeću sezonu. U stalnom smo kontaktu kako sa poslodavcima tako i sa radnicima. Moram priznati da je komunikacija bez obzira na sve jako dobra, postoji visoki nivo razumjevanja i silodiranosti, što me kao posrednika veseli. Ako sezone i bude, jedna i druga strana je spramna na prilagodbu, kako oko visine plaća tako i ostalih faktora.” – Kristian Rupenović

Glas Poduzetnika u doba korone – Danijela Skorić – Actum – recruitment agency

”Situacija u Dalmaciji nije ništa drugačija od ostatka Hrvatske, osim trgovina svi ugostiteljski objekti, hoteli, lokali koji pripremaju i uslužuju hranu i piće su zatvoreni ili rade na principu dostave. Slijedom toga, radnici su poslani na godišnje odmore, slobodne dan i čeka se daljnja sudbina kako poslodavaca tako i radnika. Većina poslodavaca pozdravlja mjere Vlade i nastoje zadržati postojeće radnike uz uvjet smanjenja plaće, naravno.
Mnogi hotelijeri se bore da zadrže rezervacije gostiju, te u ovom trenutku nisu u mogućnosti dati procjenu hoće li im i kada trebati radne snage.

Dogovori koji su postignuti između mene kao posrednika i poslodavaca oko zapošljavanja dodatnih radnika, a koji su se dogodili prije situacije sa koronom, trenutno su u stanju mirovanja i čeka se daljnji razvoj situacije.
Nitko od poslodavac ne želi prognozirati svoju sudbinu jer je neizvjesna. Neizvjesno je i upitno kada će prestati mjere zabrane koje su sada na snazi, da li će to biti lipanj, srpanj ili čak kolovoz i kojim tijekom će poslovanje ići, nezahvalno je prognozirati. Svi skupa vjerujemo i nadamo se da ova sezona neće biti u potpunosti izgubljena.” – Danijela Skorić

PIŠE

OBJAVLJENO 06.04.2020.

Izvor: https://flash.hr/

GLAS PODUZETNIKA U DOBA KORONE – NATAŠA KAČAR: „NAUČIMO NEŠTO IZ OVE KRIZE. GDJE SU SEZONSKI OBRTNICI I SEZONSKI RADNICI U MJERAMA ZA POMOĆ GOSPODARSTVU?