HUP PODRŽAVA PRIJEDLOG ODLUKE O UTVRĐIVANJU GODIŠNJE KVOTE DOZVOLA ZA ZAPOŠLJAVANJE STRANACA

Zakonodavstvo
HUP PODRŽAVA PRIJEDLOG ODLUKE O UTVRĐIVANJU GODIŠNJE KVOTE DOZVOLA ZA ZAPOŠLJAVANJE STRANACA Objavljeno: 27.11.2017.

Hrvatska udruga poslodavaca podržava Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. Donošenje predložene odluke uvelike će olakšati zapošljavanje u granama koje su u visokoj ekspanziji kao što su graditeljstvo i turizam, ističu iz HUP-a.

Predložena kvota u ukupnom iznosi 29.000 radnih dozvola, od čega za novo zapošljavanje 17.810, za produženje već izdanih dozvola 9000 i 1940 dozvola za sezonsko zapošljavanje (1.400 turizam i 540 poljoprivreda). Iz HUP-a ističu kako su zadovoljni predloženom kvotom i razumijevanjem za problematiku nedostatka radne snage koju je iskazalo resorno Ministarstvo, no ističu dvije ključne stvari na koje HUP upozorava već nekoliko godina.

Prvo, za dugoročno rješenje problema nužno je provesti sveobuhvatnu reformu obrazovanja koja je ključna za restrukturiranje cijelog sustava koji bi trebao pratiti potrebe gospodarstva i shodno tome prilagođavati obrazovne programe jer se jedino na taj način nedostatak radne snage može riješiti kroz zapošljavanje domaćih radnika. Kako danas to nije moguće, budući hrvatsko tržište rada, unatoč činjenici od otprilike 180.000 nezaposlenih osoba nije u mogućnosti, obzirom na njihovu strukturu zadovoljiti potrebe gospodarstva te su hrvatski poduzetnici, a kako bi izvršavali preuzete ugovorne obveze, prisiljeni okrenuti se stranim radnicima. Drugo, uz reformu obrazovanja, trebalo bi provesti i niz mjera koje će u narednim godinama omogućiti da se potrebe za radnom snagom mogu zadovoljiti zapošljavanjem domaćih radnika.

Sadašnji kvotni sustav nije nikakvo trajno rješenje, on predstavlja vatrogasnu mjeru kojom se pokušava premostiti problem nedostatka kvalificirane radne snage, a koja je rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja radnika i struke u turizmu, naravno sve s ciljem sve manjih fiksnih troškova i povećanje zarade. Čovjek je ključ uspjeh u turizmu, ali očito ne i u Hrvatskoj.

Izvor: http://hrturizam.hr/