HTZ: U 11 mjeseci 16,6 milijuna turista i 90,7 milijuna noćenja

Zakonodavstvo
HTZ: U 11 mjeseci 16,6 milijuna turista i 90,7 milijuna noćenja Objavljeno: 27.12.2016.

Hrvatsku je u prvih 11 ovogodišnjih mjeseci posjetilo 16,6 milijuna turista, koji su ostvarili 90,7 milijuna noćenja, što je 10,2 odnosno 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su iz sustava eVisitor i eCrew izneseni u ponedjeljak na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ)

Iznoseći te podatke na sjednici TV HTZ-a, prvoj pod predsjedanjem ministra turizmaGarija Cappellija, ujedno i predsjednika HTZ-a, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić istaknuo je da postoci povećanja obujma fizičkog turističkog prometa za prvih 11 mjeseci ove godine zapravo znače da je u Hrvatsku u tom razdoblju došlo čak 1,5 milijun turista više te da je ostvareno 11,5 milijuna noćenja više.

Tome su, kako je dodao, pridonijeli i veliki porasti samo u studenom ove godine u odnosu na isti mjesec prošle, od čak 21 posto, sa 278.000 dolazaka turista i još veći, od čak 33 posto sa 740.000 noćenja.

'Sa svih stranih tržišta Hrvatska je ove godine zabilježila poraste prometa. Najviše je turista došlo i ostvarilo noćenja iz Njemačke, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske i Austrije, a slijedom sve većeg broja i raskošnijih adventskih manifestacija diljem Hrvatske, i pogotovo u većim gradovima, na što se veže i ponuda tzv. city breaka ili kratkog gradskog odmora. Slične trendove porasta fizičkog turističkog prometa očekujemo i u prosincu', najavio je Ivičić.

U vezi očekivanja za iduću godinu, kazao je da je još prerano za neke ozbiljnije prognoze, ali da su prve informacije i podaci od touroperatora sa stranih tržišta pozitivni, tim više što svi za 2017. uglavnom najavljuju i nove programe za Hrvatsku.

'Prve informacije od online i drugih touroperatora pokazuju porast prodaje za iduću godinu u travnju, čemu pridonosi povoljniji termin Uskrsa, ali i u lipnju, također zbog blagadana. Trend je zasad pozitivan i za ostale mjesece u idućoj godini, a s obzirom na najave novih zračnih linija, pogotovo iz Francuske, Skandinavije, Britanije i Njemačke, realno je i iduće godine očekivati daljnje poraste dolazaka i noćenja turista te turističke potrošnje', naglasio je Ivičić.

Izvor:tportal.hr