Kreće dodjela poticaja za turizam

Zakonodavstvo
Kreće dodjela poticaja za turizam Objavljeno: 08.03.2017.

Jučer su premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli predstavili ovogodišnje poticaje za turizam. Riječ je o dva natječaja – “Konkurentnost turističkog gospodarstva” te “Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva

Ministarstvo turizma je za natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava po višegodišnjom programu “Konkurentnost turističkog gospodarstva” ove godine predvidjelo 21,9 milijuna kuna, što je 2,8 milijuna kuna manje nego lani, a koje će kroz niz mjera dodjeljivati za povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih proizvoda, održivost, internacionalizaciju poslovanja, nove tehnologije i drugo.

Natječaj “Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva” ukupno je vrijedan 31,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna.

Program “Konkurentnost turističkog gospodarstva”
Na natječaj za program “Konkurentnost turističkog gospodarstva” projekte do 10. travnja, kroz više mjera s različitom namjenom sufinanciranja, mogu prijaviti hoteli, kampovi, seljačka domaćinstva i objekti u domaćinstvu. Bespovratna sredstva kroz taj program mogu dobiti za primjerice povećanje kategorije, dodatne sadržaje, tematsko definiranje hotela, ulaganje u zeleno poduzetništvo, izgradnju novog kampa, odnosno uređenje postojećih, aktiviranje planinarskih i lovačkih domova, izgradnju ili uređenje objekata za robinzonski i bike&bed smještaj, povećanje i poboljšanje uvjeta za boravak osoba s invaliditetom, podizanje kvalitete postojećih seljačkih gospodarstava uz uvjet dostizanja više kategorije za jedno sunce, uređenje izletišta, kušaonica, vinotočja, izgradnja bazena u objektima u domaćinstvu.

Sufinancirat će se i aktivnosti usmjerene razvoju posebnih oblika turizma poput ciklo-turizma, uređenje infrastrukture i ulaganja u opremu za špilje, rafting, stijene za penjanje, vidikovci, adrenalinski parkovi, golf vježbališta, promotivne aktivnosti za postojeću ponudu, kao i zabavne i tematske parkove, male i ploveće hotele, izletničke drvene brodove tradicijske izgradnje te kreiranje paket aranžmana novih turističkih proizvoda za tržišta posebnih interesa.

Poticat će se i projekti za dostupnost i sigurnost turista, od javno dostupnih defibrilatora u ugostiteljskim objektima do prijevoza vode tvrtkama i obrtima koji se bave hotelskom industrijom na otocima bez vodovoda, kao i plasman otočnih proizvoda, povezivanje poljoprivrede i turizma korištenjem novih digitalnih tehnologija.

Ovo je posebno važan program i za iznajmljivače obiteljskog smještaja, koji uz pomoć podmjere A5 mogu aplicirati za bespovratna sredstva za gradnju bazena.

Javni natječaj za programe objavljen je na stranicama Ministarstva turizma.


AKO PLANIRATE INVESTICIJE U BAZENE

Za one koji planiraju investirati u gradnju bazena, u Opatiji se održava specijalizirani sajam opreme za bazene, wellnesse, plaže i uređenje okoliša Relax Adria, u terminu od 30.03. do 01.04.

Tijekom sajma biti će održano i niz predavanja na temu gradnje i uređenja bazena, a Ministarstvo će predstaviti poticaje iz programa “Konkurentnost turističkog gospodarstva” i projekte koji su prihvatljivi za financiranje.

Ulaz na sajam je besplatan kao i prisustvovanje svim predavanjima, no potrebno je imati ulaznicu koju možete preuzeti na donjem linku

Preuzmi ulazncu

Izvor:

turizaminfo.hr