U ugostiteljstvu treba do 30.000 sezonaca!

Turizam i ugostiteljstvo
U ugostiteljstvu treba do 30.000 sezonaca! Objavljeno: 20.05.2016.

Hrvatskoj nedostaje sezonske radne snage. Zainteresiranih među nezaposlenima svega je deset posto, zbog čega se razmišlja o zapošljavanju stranaca, dok naši radnici odlaze sve više u EU.

Nedostatak sezonskih radnika, njih čak 30.000, temeljni je problem hrvatskog gospodarstva u ovome trenutku. S jedne strane na burzi rada su stotine tisuća nezaposlenih, međutim onih spremnih na rad u realnom sektoru- gotov da ni nema. Najveći deficit radne snage je u turizmu i ugostiteljstvu. Poslodavci su ove godine uputili velik broj zahtjeva za sezoncima, a njihova bi brojka ove godine mogla preći čak 42.000. Lani je u turizmu i ugostiteljstvu bilo oko 21.000 radnika. Krivac za njihov nedostatak svakako je i sve veći odljev ugostiteljskih radnika u zemlje Europske unije, a broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao bi ove godine narasti i do 30.000 u Hrvatskoj. Na ovu temu predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca sastali su se s ministricom rada Nadom Šikić i ministrom turizma Antonom Klimanom.

– Usprkos trudu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zainteresiranih za posao je bilo svega deset posto, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresiran ni da čuje uvjete zaposlenja. Evidentno je da u Hrvatskoj postoji ogroman strukturni problem. Kao zaključak sastanka navedeno je da će Ministarstva donijeti strukturne i operativne mjere koje će pomoći ljudima da se zaposle i pronađu svoje radno mjesto te kompanijama da zadovolje potrebe za kadrovima, što će dovesti do još uspješnije sezone. Ukoliko se ne bi donijele operativne mjere koje su u ovom trenutku nužne onda će se svakako trebati otvoriti razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca- priopćuje Hrvatska udruga poslodavaca.

Izvor: ugostitelj.hr