RAISE THE BAR Coca Colina akademija daje financijsku pomoć barmenima tijekom krize

Turizam i ugostiteljstvo
RAISE THE BAR Coca Colina akademija daje financijsku pomoć barmenima tijekom krize Objavljeno: 01.05.2020.

Coca Cola HBC Hrvatska ove je godine pokrenula Raise The Bar, prvu hrvatsku akademiju za barmene kolicenciranu s jednom od vodećih međunarodnih škola, European Bartender School koja besplatno školuje kadrove. Akademiju su osnovali kako bi odgovorili na problem nedostatka kompetentne radne snage u ugostiteljstvu, koja je posebno vidljiva tijekom turističkih sezona.

Onda je izbila pandemija korona virusa, situacija se dramatično preokrenula. Ugostiteljstvo je preko noći od najvećeg tražitelja kadrova postalo sektor koji masovno otpušta, restorani i barovi masovno su zatvoreni, a turistička sezona je posve neizvjesna. Nakon što je uspješno školovala prvu generaciju polaznika, Coca Cola HBC Hrvatska svojoj je akademiji odlučila dati novu misiju. Osnovali su fond za financijsku pomoć barmenima pogođenima korona krizom.

“Kad smo pokretali projekt situacija na tržištu bila je bitno drugačija od one kojoj danas svjedočimo. Mi smo ostali čvrsti u svojoj želji da pomognemo ugostiteljskom sektoru. Iako i sami osjećamo posljedice situacije u kojoj smo se svi našli, svjesni smo da postoje mnogi koji su u nezahvalnijem položaju i želimo im barem malo olakšati, a istovremeno podržati i održati na životu kulturu koktela koju smo zajednički gradili,” rekao je voditelj projekta Raise the Bar Filip Verbanac, “Projekt je nastao s ciljem pomoći ugostiteljstvu i turizmu, a vrsta pomoći koju možemo, želimo i trebamo pružiti se promijenila. Nadamo se da će se situacija ubrzo promijeniti nabolje, no svjesni smo kako će trebati neko vrijeme kako bi se scena počela polako oporavljati.“

Financijsku pomoć već su iskoristili Noel, Time i Roots koji su u svoju ponudu uvrstili koktele za van, a moguće ih je naručiti putem jedne od platformi za dostavu hrane ili direktno iz lokala. Ekipa koja stoji iza projekta Raise the Bar nada se uključivanju još barova u ovu inicijativu i osmišlja nove načine pomoći. Nastavak školovanja druge generacije barmena na Raise The bar najavljuju za drugu poovicu godine. U međuvremenu će ostati fokusirani na podršku i osnaživanje ugostiteljstva u krizi.

Izvor: Kult Plave Kamenice