PROBLEMI U UGOSTITELJSTVU: Kako do konobara, koliko se isplati taj posao?

Turizam i ugostiteljstvo
PROBLEMI U UGOSTITELJSTVU: Kako do konobara, koliko se isplati taj posao? Objavljeno: 21.11.2023.

“Radne snage uvijek nedostaje. Ukupno je na nivou Hrvatske uvezeno oko 115 tisuća stranih radnika. Od toga 30 posto otpada na ugostiteljstvo i turizam”, rekao je gostujući na HRT-u Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

“Najveći dio ‘pokupilo’ je more, zatim Zagreb. Na kontinentu je uvijek problem komunikacije sa stranim radnikom. Kako ćete vi objasniti konobaru Indijcu kakav želite gemišt. Oni nemaju ni kulturu ispijanja kave i potrebna im je edukacija. Ipak je hrvatski radnik – broj jedan”, kazao je za HRT Franz Letica.

Na pitanje koliko je obrazovni sustav od pomoći i ima li uopće načina da se ugostiteljska zanimanja promoviraju među mlađom populacijom kazao je kako “postoje barijere”.

“Zalažemo se za sistem ‘tjedan škole – tjedan prakse’, ali nemamo dobru komunikaciju s ravnateljima škola koji se uvijek odluče za sistem koji je njima jednostavniji. Nije pitanje samo ugostiteljstva, pitanje je hoćete li sutra naći i vodoinstalatera, keramaičara i druge,” dodao je Letica.

Plaća je ono što je uvijek motivirajuće

“Razgovor s djelatnikom uvijek počinje pitanjem “S kolikom bi ti plaćom bio zadovoljan da bi ostao raditi?’ pa se onda pregovara. Koliko vidim, djelatnici su zadovoljni plaćama, a tu su i napojnice. S tim nemamo problema. Najviše je tu studenata koji profitiraju”, kazao je Letica.

“Konobari zarađuju od 1000 do 1200 eura neto, kuhar početnik zarađuje 1200 eura i više, a majstori kuhari pregovaraju sami”, dodao je napomenuvši da se napojnice dijele i na konobare i na kuhinju. Od toga, kaže – može se nakupiti još jedna plaća.

Napojnice na računima konobara

Franz Letica komentirao je činjenicu da su napojnice su uvrštene i u novu poreznu reformu. Smatra da se radi o “fenomenalnoj odluci ministra financija da se uvede neoporezivi dio napojnice i mogućnost da se ona plati putem POS-ovih uređaja. Takva napojnica automatski sjeda na račun konobara koji ju je ‘zaslužio’.

Zagrebački ugostitelj Denis Mutak govorio je o problemima s kojima se susreću.

“Jako je teško naći radnu snagu. Današnje se generacije možda na drugačiji način odnose prema poslu. Kod nas su plaće iznad prosjeka. Ljudi idu vani, po sezonama, pa očekuju više. Jednostavno, ne možete naći korektnu osobu koja će raditi za odgovarajuću plaću. Svi traže nešto puno više nego što su možda i spremni dati”, kazao je.

Dodao je kako od rujna ne može naći jednog djelatnika, a traži ga od rujna. Smatra i da su cijene terasa koje su na unajmljenim partirališnim mjestima – pretjerane.

“Od početka našeg poslovanja naše su cijene porasle deset do 15 posto, a cijene troškova porasle su sigurno dvadeset do dvadeset i pet posto. Najviše me muči radna snaga, trebam radnu snagu koju sam spreman platiti. Problem je što, i kad nađete djelatnika – da to bude odgovorna osoba, koja hoće raditi i da prati pravila poslovanja, da to sve bude u redu”, kazao je Mutak te naglasio da se, da je znao – sigurno ne bi u ovu ‘avantutu’ upustio.

Foto: Pixabay.com / Freepik.com

Izvor: totalinfo.hr