Kolike su prosječne plaće i koji su najzastupljeniji poslovi u turizmu

Turizam i ugostiteljstvo
Kolike su prosječne plaće i koji su najzastupljeniji poslovi u turizmu Objavljeno: 23.10.2022.

U većini zemalja na svijetu poslovi u turizmu spadaju među najniže plaćene poslove. S obzirom na kronični manjak radne snage u sezoni u Hrvatskoj, pitamo se za koja radna mjesta se najviše traže zaposlenici i kolike su prosječne plaće u tim zanimanjima.

U zemlji u kojoj je turizam dominantna gospodarska grana s 18% udjela u bruto domaćem proizvodu (BDP), što je najviši udio u Europi, premalo znamo o najzastupljenijim poslovima u turizmu i (pot)plaćenosti turističkih djelatnika.

Članak “Tourism workers are the lowest paid of any industry, FSU study says” iz 2019. tvrdi da su američki turistički djelatnici najslabije plaćeni u usporedbi sa svim ostalim gospodarskim sektorima u SAD-u. I drugdje u svijetu, turistički djelatnici se žale na visine plaća, dok istovrememeno turizam kao gospodarska grana generira visoke prihode.

Koliko su plaćeni najčešći poslovi u turizmu?*

1. Spremač(ica)

Dužnosti spremača ili spremačice obuhvaćaju sve poslove čišćenja i pranja u smještajnim i ugostiteljskim objektima, kao i čišćenje različitih institucija i ureda koje pružaju turističke usluge. Prosječne plaće spremač(ic)a se kreću od 3722,00 do 6669,00 kn.

U Hrvatskoj kronično nedostaje spremač(ic)a i čistač(ic)a pa su primanja za sezonske poslove viša, jednako kao i kod kuhara, konobara, pizza majstora

2. Kuhar/ica

Prosječna plaća kuhara u Hrvatskoj je od 4251,00 do 9399,00 kn. Kuhari su zaduženi za pripremu hladnih i toplih jela, pridržavanje recepata, kvalitete i količine poslužene hrane. Njihovo zaduženje uključuje brigu o kuhinjskom alatu i opremi te pridržavanje strogih zdravstvenih i sanitarnih propisa.

3. Konobar / šanker

Konobar je odgovoran za postavljanje stolova, doček gostiju, zaprimane retervacija i narudžbi, savjetovanje gostiju pri izboru jela i pića, naplatu usluge, posluživanje pripremljenih jela i pića. Šanker je zadužen za pripremu pića i napitaka te higijenu unutar šanka. Prosječne plaće se kreću od 4150,00 do 7290,00 kn.

4. Pizza majstor

Pizza majstori imaju prosječnu plaću od 4593,00 do 10.546,00 kuna. Njihova zaduženja se jednaka kao i kod kuhara uz razliku što pizza majstori umjesto različitih jela s jelovnika pripremaju razne vrste pizza, a ponekad i kruh iz krušne peći.

5. Pomoćni radnik u kuhinji

Pomoć u kuhinji restorana ili hotela obuhvaća poslove pripreme namirnica i asistencije kuharima prilikom pripreme ukusnih jela. Kuhinjski pomoćnici su odgovorni za čistoću kuhinje, nerijetko i za svježinu namirnica u kuhinji. Vrlo često peru i posuđe. Plaće se kreću od 3862,00 do 6942,00 kuna. Pomoćni kuhar, koji je u stanju pripremiti jednostavna jela, ima tek nešto veći raspon plaće do 7315,00 kn.

6. Turistički vodič

Turistički vodiči su profesionalno osoblje koje prati turiste na vođenim obilascima destinacije ili određenih atrakcija u destinaciji. Pružaju provjerene i zanimljive informacije za što su registrirani kod ovlaštenih tijela. Vrlo često sami osmišljavaju zabavne ture pod okriljem različitih turističkih udruga ili u sklopu raznih manifestacija. Plaće se kreću od 3996,00 do 9369,00 kuna.

7. Recepcioner(ka)

Recepcioner(ka) je prva osoba koju susrećemo po dolasku u hotel, kamp ili drugi smještajni objekt s recepcijom. Zaduženja te osobe su prihvat gostiju, komunikacija, rješavanje pritužbi, naplata usluge smještaja, pružanje informacija, i sl. Prosječne plaće u Hrvatskoj se kreću od 4041,00 kn do 6665,00 kn.

8. Čuvari(ce)

Čuvari parkinga ili bazena moraju zadovoljiti različite uvjete za zaposlenje. Čuvar na parkingu hotela, najčešće mora posjedovati važeću vozačku dozvolu i biti u stanju (pre)parkirati automobil gosta. Onaj na bazenu mora imati završen tečaj pružanja prve pomoći, a može i ne mora biti osposobljen za držanje tečajeva plivanja. Prosjek plaća je između 3400,00 i 5916,00 kn.

9. Savjetnik za putovanja

Savjetnik za putovanja također pruža sve informacije o uslugama neke agencije i putničke tvrtke. Rezervira karte, izlete, ture i druge usluge, zaključuje ugovore, komunicira s klijentima, itd. Plaće savjetnika se kreću od 4701,00 do 6774,00 kn.

10. Voditelj restorana

Voditelji restorana se brinu o standardu pružene usluge. Kreiraju menije u dogovoru s kuharima, brinu se o nabavki namirnica, kontroliraju higijenu prostorija ugostiteljskog objekta, osiguravaju poštivanje zdravstvenih i sanitarnih propisa. Komuniciraju s dobavljačima i gostima. Planiraju smjene i rad osoblja, optimiziraju troškove i efikasnost rada za opće zadovoljstvo gostiju restorana. Prosječne plaće se kreću od 4360,00 do 14.278,00 kn.

11. Turistički animator

S plaćom od 3825,00 do 7236,00 kn, turistički animator najčešće radi u ljetovalištima, hotelima i kampovima. Zaduženja su informiranje gostiju, vođenje nekog zabavnog ili sportskog programa, održavanje vesele atmosfere među gostima.U sezoni koja je za nama nedostajalo je oko 35 tisuća radnika. Niske plaće unutar sektora potiču domaće stanovništvo na prekvalifikaciju ili traženje posla u inozemstvu. Sezonski poslovi su nešto više plaćeni od prosjeka, ali i dalje ta primanja ne uspijevaju pokriti godišnje potrebe sezonskih radnika.

S druge strane, sustav izdavanja radnih dozvola za državljane trećih zemalja koji su ponajviše zainteresirani za rad u turizmu u Hrvatskoj, još uvijek je neučinkovit i trom. Bez kvalitetnog osoblja i radne snage, nemoguće je zadržati razinu kvalitete usluga, bilo da se radi o ponudi restorana i hotela, ili čistoće u smještajnim objektima.

Je li rješenje za privlačenje i zadržavanje radne snage u turizmu isključivo u podizanju plaća za najzastupljenija zanimanja?

*Prosječne plaće su informativnog karaktera i prenesene s portala za oglašavanje radnih mjesta MojPosao.net

FOTO: Unsplash.h

IZVOR: Cimerfraj.hr