Odličan način za dobivanje posla iz snova

Savjeti za posloprimce
Odličan način za dobivanje posla iz snova Objavljeno: 19.02.2019.

Odličan način za dobivanje posla iz snova

Bez obzira tražite li posao jer želite promijeniti svoju radnu okolinu, želite napredovati u profesionalnom ili financijskom smislu ili jednostavno volite promjene jer vas one održavaju zainteresiranima za vašu struku - ključna stvar kod traženje posla nalazi se na A4 papiru kojeg ćete predati na čitanje željenom poslodavcu. Riječ je o životopisu (CV-u) i motivacijskom pismu koje ga prati.

Životopis ili CV (Curriculum Vitae) je izuzetno važan dokument bez kojeg ne možete krenuti u potragu za radnim mjestom kojeg priželjkujete. On poslodavcu nudi pregled vašeg obrazovanja, radnih pozicija i usavršavanja koje ste prošli tijekom svog radnog vijeka.

Osim klasičnog životopisa, koji više sliči profesionalnoj biografiji i napisan je pripovjednim načinom koji sadrži osobnu notu, postoji i način pisanja životopisa kroz gotovi formular što se pokazalo kao izuzetno drag način prijave za posao ljudima koji imaju dugu povijest zapošljavanja, a samim time i više podataka za popunjavanje CV-a. S obzirom da je ovdje riječ o standardnom formularu kojeg je potrebno samo ispuniti, morate biti sigurni da imate dovoljno podataka i radne povijesti kako vaš CV ne bi izgledao "manjkav".

Najvažnija stvar kod pisanja životopisa jest da tu radnju ne uzimate olako. Poslodavac koji daje oglas za posao želi zaposliti najstručniju i najprikladniju osobu na to radno mjesto, a način na koji ste napisali životopis puno govori o vama.


Životopis mora biti sažet, ali ne škrt informacijama; mora biti pregledan i ne smije manjkati važnih podataka kao što su recimo podaci o obrazovanju ili prošlim zaposlenjima; gramatička točnost i izgled su također važni faktori.

Ukoliko niste sigurni u njegovu kvalitetu ili kako treba izgledati dobar životopis, prepustite se u ruke stručnjacima koji su vrhunski u tom poslu, tako da vama preostane samo pronaći idealno radno mjesto za prijavu.

Niti jedna poslana molba za posao nije dovoljno dobra ukoliko uz nju nije priloženo vaše motivacijsko pismo. Životopis možda pokazuje kakvo je vaše radno iskustvo, ali motivacijsko pismo pokazuje poslodavcu vaš karakter.

To je najosobniji dokument vaše prijave koji je zapravo mini prezentacija vašeg djelovanja i ostavštine, ali i papir kojim ćete prenijeti svoje nade za budućnost i pokazati poslodavcu što vas motivira i koliko ste ambiciozni.

Motivacijsko pismo mora uvjeriti poslodavca da ste prava osoba za taj posao i da može imati povjerenja u vas da ćete savjesno ispunjavati svoje zadatke - to je gotovo najbitnija karakteristika za poslodavca.

Pisanje takvog pisma može se pokazati kao pravi izazov jer mnogi ne znaju kako bi pismo trebalo izgledati, što sadržavati i kako uvjeriti čitatelja pisma da ste baš vi najidealniji kandidat za posao.

Iako postoji mnogo gotovih formi za pisanje ovog pisma, najbolji način uvijek je "vaš način". Čak i ako date nekome da ga napiše za vas (jer želite biti sigurni da izgleda odlično), imate potpuni utjecaj na njega i može se korigirati do mile volje dok niste zadovoljni njime. Kod gotove forme pisma to nije toliko jednostavno učiniti.

Bez obzira je li riječ o životopisu, molbi, motivacijskom pismu ili nekom drugom dokumentu, uvijek je najvažnije biti dosljedan. Dakle, prvo stvoriti ideju i glavne točke oko kojih radite sadržaj; usredotočiti se na područje interesa i svoje kvalifikacije kako ne bi zalutali u nevažna područja; zahvaliti poslodavcu za dobivenu priliku zapošljavanja i pokazati barem malu dozu osobnosti i originalnosti.

Vjerujte, čak je i način na koji izgleda vaše pismo ili životopis važan za prvi dojam čitatelja - on pokazuje trud koji ste uložili u svoju prijavu. Vi ste možda sigurni da ste odlična osoba za neki posao, ali uvjeriti nepoznatog čovjeka u to ipak zahtijeva malo vještine. Stoga, ako niste 100% sigurni u svoje pisanje, osigurajte 100%-ni učinak posredovanjem profesionalnog pisca koji će vam napisati sve što je potrebno za prijavu na vaš "posao iz snova".

Trebate pomoć pri pisanju životopisa?

Izvor: Karijera.eu

Odličan način za dobivanje posla iz snova