Kako napisati kvalitetan životopis ?

Savjeti za posloprimce
Kako napisati kvalitetan životopis ? Objavljeno: 20.01.2017.

Kako napisati kvalitetan životopis?

Mnogi kandidati muku muče s vječitim pitanjem – kako napisati dobar životopis? Iako do ovih informacija nikad nije bilo lakše doći – samo vas jedan klik u tražilici dijeli do željenog odgovora, u moru tekstova često se može izgubiti kompas. Mi vas nećemo zasipati silnom količinom savjeta koje ionako možete sami pronaći, već ćemo vam ponuditi neke osnovne smjernice, a za početak otkriti slatku tajnu: manje je više.

Sažmite informacije

Zamislite se na mjestu osobe kojoj svakodnevno pristižu deseci prijava za jedno ili više radnih mjesta. Biste li imali vremena (i volje) svakoj pristigloj prijavi posvetiti deset minuta? Ne biste. Prvi krug odabira čini predselekcija. Poslodavac mora iščitati odgovaraju li mu vaše kvalifikacije i prethodno radno iskustvo kako bi donio odluku želi li vas osobno upoznati. Zato je poželjno da životopis bude pregledan, u natuknicama ili sažetim odlomcima, s najvažnijim informacijama. Jedna do dvije stranice bit će sasvim dovoljne.

Nema smisla navoditi previše detalja koji u konačnici mogu imati loš učinak. Informacije koje nisu potrebne učinit će životopis manje zanimljivim i razvodniti ono što bi vam moglo posužiti kao prednost. Iz tog je razloga važno svakoj napisanoj riječi dati na vrijednosti. Fokus stavite na inicijativi, dostignućima i odgovornostima – nemojte unedogled nabrajati zadatke i obveze koji su vam bili dodijeljeni. Ako pažljivo birate koje ćete informacije istaknuti, a koje izostaviti, znajte da je takve životopise najteže napisati, ali su zato u naboljem formatu!

Ostavite nešto i za usmenu prezentaciju – ako sve napišete u životopisu, o čemu ćete pričati na intervjuu?

Životopis bi trebao biti vaša dobra reklama

Umjesto da se hvalite, prodajte se: prezentirajte svoje vještine, znanja, kvalificiranost i iskustvo poslodavcu. Neka vam životopis posluži kao promotivni članak koji budućem poslodavcu govori o vašim kvalitetama i kako ćete se najbolje uklopiti u radno okruženje. Navedite što je to što vas čini boljim od konkurencije i što vi možete učiniti za tvrtku.

Budite iskreni

Iako su rijetki (no praksa govori da ih je sve više) poslodavci koji provjeravaju svoje kandidate kod prethodnih poslodavaca, razmislite prije negoli ćete napisati neistinu. Ako vas ne otkriju na samom početku, znajte da će sve doći na naplatu kad se zaposlite – nedovoljno znanje u području za koje ste u životopisu tvrdili da ste ekspert može vas ponovno dovesti do pozicije nezaposlene osobe. Ako se to i dogodi, pročitajte ponovno naše savjete – ovoga puta nas i poslušajte.

Greške koje biste trebali izbjeći

Kandidatima koji ne obrate pozornost na gramatičke pogreške, uvelike se smanjuje vjerojatnost da će biti pozvani na razgovor. Isto je i s navođenjem iskustva koje nije relevantno za prijavljenu poziciju ili njegov nedostatak.

Omogućite poslodavcu da dođe do vas

Nepotpuni ili netočni podaci otežavaju poslodavcu da vas kontaktira i budite sigurni da neće uložiti napor kako bi došao do vas. Mnogi su životopisi s neozbiljnom e-mail adresom završili u smeću umjesto na stolu selektora: adrese koje uključuju nadimke ili šaljive nazive koristite u privatne svrhe, dok se na oglase za posao prijavljujte s korisničkim imenom koje sadrži vaše ime i prezime.

Odat ćemo vam još jednu tajnu: područje koje čitatelju najviše „zapne za oko“ jest gornji srednji dio prve stranice i tu biste trebali pozicionirati najbolji dio svoje prezentacije.

Sretno!