Forum o mladim djelatnicima u turizmu

Savjeti za posloprimce
Forum o mladim djelatnicima u turizmu Objavljeno: 06.10.2016.

Godinama se napuhavao balon s nedostatkom i neulaganjem u obrazovanje i razvoj zaposlenika u našem turizmu, “krpali” smo ga sezonski bez dugoročne strategije, te nažalost zbog ne bavljenja tim problemom ove godine je taj balon pukao. Razni hotelijeri kao i drugi turistički poduzetnici imali su, i dalje imaju, veliki problem s radom snagom za turističku sezonu, kako količinski tako i razinom iskustva i kvalitete turističkih djelatnika.

Upravo tom problematikom, na stručnoj i znanstvenoj razini, u sklopu projekta „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu“ bave se na Zavodu za turizam, pri Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. Pod vodstvom dr.sc. Marinele Dropulić Ružić, a u suradnji s hotelskim kućama na cijelom priobalju, školama i fakultetima turističkog smjera provedeno je nacionalno istraživanje, u dobi od 15 do 35 godina zaposlenim u hotelskim objektima na cijelom priobalju, napravljeno je znanstveno istraživanje kojem je zadatak dati doprinos razumijevanju vještina, problema i očekivanja mladih u hotelijerstvu. „Cilj projekta, na kojem su angažirani vrhunski stručnjaci iz područja upravljanja ljudskim potencijalnima u turizmu, je istražiti razinu vještina mladih djelatnika u hotelijerstvu, utvrditi razinu njihove angažiranosti, stavove prema karijeri u hotelijerstvu, probleme prvog radnog iskustva te odrediti u kojoj mjeri postoje (ako postoje) razlike u razini uslužnosti mladih koji su odrasli i školovali se u priobalju i mladih iz unutrašnjosti Hrvatske.“ ističe Dr.sc. Marinela Dropulić Ružić voditeljica cijelog projekta te dodaje kako je prosječni mjesečni trošak obrazovanja po zaposlenom u turizmu već godinama isti.

Istraživanje provedeno od travnja do rujna 2016. godine, rezultiralo je bazom s preko 5000 upitnika prikupljenih od učenika turističkih škola, studenata i djelatnika iz hotelskih objekata biti će prezentirano na Forumu o mladim djelatnicima koji se održava 03.11.2016 godine u hotelu Lone u Rovinju. Forum o mladim djelatnicima je jedan od rezultata projekta „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u turizmu i hotelijerstvu„ („Mladi u turizmu“) koji je 2015 godine na kompetitivnom natječaju Zaklade Adris izabran za financiranje u kategoriji „ Znanje i Otkriće“.

program-foruma-o-mladim-djelatnicima-u-turizmuNA KOJI NAČIN MLADI (GENERACIJA Y I Z) PERCIPIRAJU SVOJE VJEŠTINE I ZNANJA ZA RAD U TURIZMU I HOTELIJERSTVU? JESU LI MLADI ANGAŽIRANI ZA RAD U TURIZMU I HOTELIJERSTVU? PERCIPIRAJU LI RAD U TURIZMU POZITIVNO ILI NEGATIVNO? ŽELE LI KARIJERU U TURIZMU I HOTELIJERSTVU? ZAŠTO NE ŽELE? TKO JE UTJECAO NA NJIHOVU ODLUKU PRI ODABIRU OVE PROFESIJE? I U KOJOJ MJERI JE TO UTJECALO NA NJIHOVU STAVOVE O RADU U TURIZMU I PREMA KARIJERI? U KOJOJ MJERI SU ZADOVOLJNI ASPEKTIMA ŠKOLOVANJA? ODREĐUJU LI NJIHOVE ŽIVOTNE OKOLNOSTI ODRASTANJA RAZINU VJEŠTINA KOJE ĆE POSJEDOVATI (KOLIKA JE SOCIJALNA DISTANCA)? KAKO OCJENJUJU PRAKSU I PRVO RADNO ISKUSTVO I S KOJIM PROBLEMIMA SU SE SUSRETALI? ISTRAŽIVAČKA SU PITANJA OVOG PROJEKTA O KOJIMA ĆE SE KROZ PANEL RASPRAVE, PREZENTACIJE I RAZGOVORE „JEDAN NA JEDAN“ RASPRAVLJATI NA FORUMU.

Na Forumu sudjeluju eminentni stručnjaci iz inozemstva iz područja upravljanja ljudskim potencijalnima u turizmu i namjera je potaknuti diskusiju o problematici i izazovima generacija koji tek ulaze na turističko tržište rada ili su na početku svog radnog vijeka. Cilj projekta je istražiti razinu vještina mladih djelatnika u hotelijerstvu i turizmu te utvrditi razinu njihove angažiranosti, stavove prema karijeri u turizmu, probleme prvog radnog iskustva te odrediti u kojoj mjeri postoje (ako postoje) razlike u razini uslužnosti mladih koji su odrasli i školovali se u priobalju i mladih iz unutrašnjosti Hrvatske.

Više o cijelom projektu pročitajte u intervjuu s Dr.sc. Marinela Dropulić Ružić voditeljicom projekta „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu“, a registracije i prijave dostupne su na:http://et.iptpo.hr/index.php/forum-1/registracija

Izvor: HrTurizam.hr