"Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti": Zapošljavanje stranaca treba biti samo vatrogasna prijelazna mjera

Poslovi
"Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti": Zapošljavanje stranaca treba biti samo vatrogasna prijelazna mjera Objavljeno: 12.02.2019.

Konferencija se održava u hotelu The Westin u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva turizma, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika

Kako privući i zadržati turističkog djelatnika naziv je prve panel-diskusije u sklopu konferencije "Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti" koja je danas počela u zagrebačkom hotelu Westin u organizaciji Ministarstva turizma te u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Hrvatskom udrugom turizma. Nakon pozdravnih govora ministara turizma Garija Cappellija, potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića i ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, uzvanicima su se obratili i čelnici HGK i HUP-a Luka Burilović i Gordana Deranja.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da se bez razumijevanja svih drugih ministara i dionika u turizmu ne može postići ništa. „Mi smo svi stavili 'dresove' sa strane i bacili se na rješavanje problema. Vlada je prepoznala važnost turizma i izdvojila oko dvije milijarde kuna za zapošljavanje u ovom sektoru koji može biti sigurna luka za brojne buduće radnike“, izjavio je Cappelli, dodavši da moramo razvijati cjelogodišnju ponudu kroz zdravstveni turizam te, uz usluge, prodavati i znanje.

"Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti": https://youtu.be/4a84wjhnDqo

Tomislav Tolušić smatra da je Hrvatska zakasnila najmanje pet godina u razmatranju problema nedostatka radne snage, no i da nikad nije kasno aktivno se uključiti i poduzeti sve što je potrebno da se problem riješi. Ministar Gari Cappelli poručio je da je cilj privuci domaću radnu snagu, no treba u obzir uzeti i migracije koje postoje u regiji. Poslodavci smatraju da će se problem znatno riješiti povećanjem plaća, no poslodavci neće moći sami to financirati bez pomoći države, ponajprije snižavanjem stope PDV-a u turizmu, što je istaknula Deranja.

– Radne kvote za turizam i ugostiteljstvo za ovu godinu povećane su gotovo 75 posto, ali to nije trajno rješenje, već gašenje požara. Trajno je rješenje usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada. Naime, u ovoj školskoj godini 3800 učenika željelo se školovati za kuhara, upisano je 1200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Istodobno, najveći broj radnika u 2017. godini u turizmu tražio se upravo na području pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Dakle, nedostaje nam sposobnost brze prilagodbe. Nije dovoljan set mjera za „ovdje i sada“, već dugoročan plan – istaknuo je predsjednik Burilović.

Hrvatski turizam ove godine ne bi trebao biti u drami kad su u pitanju kadrovi, dobrim dijelom zato što je Vlada na vrijeme odobrila kvote za zapošljavanje stranaca, povećavši ih s nešto manje od 7 tisuća na 15.600 dozvola u turizmu. Međutim, zapošljavanje stranaca treba biti samo vatrogasna prijelazna mjera kojom će se riješiti pitanje kadrova sve dok ne dobijemo rezultate dugoročne politike uvođenja dualnog obrazovanja za zanimanja u turizmu i porasta plaća koji se očekuje u turističkom sektoru. Smatraju to sudionici panela pod nazivom "Kako privući i zadržati turističkog djelatnika".

Direktor HUP-a Davor Majetić podsjeća da je po rezultatima analize HUP Skor tržište rada i dalje najslabija karika hrvatskog gospodarstva, a rast plaća rezultat je nedostatka radnika, i on je trenutačno brži od produktivnosti.

– Znamo da je potrebno dodatno povećati plaće u turizmu, ali poslodavci za to nemaju dovoljno novca i trebaju pomoć države kroz porezno rasterećenje – istaknuo je Majetić, a s njim se složio i direktor Hrvatske udruge u turizmu Veljko Ostojić. Ostojić napominje kako je konsolidirana neto dobit hotelskog sektora u 2017. godini bila samo 5,6 posto u odnosu na prihode. "Od toga treba izdvojiti za investicije, pa potom povećanje plaće, a treba nešto i ostati. To je premalo da bi se znatno povećale plaće koje su i dalje upola manje nego u Austriji. Ako se PDV u turizmu spusti na 10 posto, mi smo spremni jednokatno dići plaće za 20 posto – otkriva Ostojić.

Dominik Walch iz austrijske ustanove Institute for Advanced Studies poručio je Hrvatskoj da ne računa previše na kratkoročne migracije stanovništva, odnosno bazene radne snage u svom okruženju jer su to nestabilni izvori, bilo zato što se često vraćaju kući, bilo zato što se s vremenom prazne. Ipak, potreba za uvozom radnika ima, a najveći broj dozvola tražit će se tijekom ožujka i travnja, otkriva Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova. Kad je u pitanju domaća radna snaga, paralelno uz jačanje edukacije treba raditi na izmjeni percepcije strukovnih zanimanja kako bi se skinula stigma da je riječ o školama koje upisuju oni koji nemaju drugu mogućnost, istaknuo je na panelu Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

– Kad smo promicali Hrvatsku kao zemlju znanja, zanemarili smo znanja u strukovnim zanimanjima koja su danas tražena više nego ikada i trebamo ih naučiti više cijeniti. Učenici trebaju znati da upisom u turističku školu imaju radno mjesto na kojem mogu učiti i napredovati do menadžerskih mjesta – zaključio je Glavina.

Ministar Gari Cappelli iznio je ukratko zaključak konferencije te istaknuo da je to bila dobra prilika da se o turizmu razgovara spominjući i teme koje obično nisu stavljene na tapet.

– Obično se pita koliki je broj turista, a rijetko koliko je i kakvih zaposlenika u turizmu. Teba više suradnje, razgovora i sinergije. Primjer kvalitetnog dogovora jest i 300 milijuna koje je država oslobodila porezom, a što je otišlo u plaće i kvalitetnije uvjete rada zaposlenika. Turizam nije jedno ministarstvo jer i današnje događanje pokazuje da to vezuje sedam, osam resora – od obrazovanja, zdravstva, financija do drugoga – istaknuo je ministar. Dodao je da se ovdje razgovaralo i o stalnim sezoncima koji bi umjesto 6 + 6 mjeseci sada mogli prijeći u modus 8 + 4.

– Riječ je o programima školovanja sezonaca i sličnome. Hotel s tri zvjezdice, s 200 soba, imao je 80-ak zaposlenih, a kada je dobio pet zvjezdica, broj zaposlenih povećao se na 200. Ako mi sutra otvorimo 10 hotela s pet zvjezdica, imamo li i dovoljno menadžmenta koji će voditi te hotele, a ne samo kuhati, posluživati i čistiti u njima – pita se Cappelli. Upozorio je da odljev radne snage nije naša specifičnost, to se događalo i nama susjednim zemljama koje su prije nas ušle u EU, ali mi smo to apstrahirali pa smo sad ostali iznenađeni.

– Pozitivno je to što smo sada osvijestili probleme i rade se strategije kako to spriječiti. Treba uskladiti i početak školske godine, što je u Hrvatskoj prepušteno županijama. To je iskoristila za sad samo jedna županija. U Italiji je uobičajeno da svaka regija uređuje školsku godinu prema potrebama svojeg gospodarstva, prije svega turizma – zaključuje ministar Cappelli.

AUTORI Vecernji.hr /Darko Bičak/PD

FOTO: Dalibor Urukalovic /PIXELL

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/konferencija-turisticki-djelatnik-izazovi-i-mogucnosti-1300375 - www.vecernji.hr