Ravnatelj HALMED-a u Dnevniku: Cjepivo dolazi u subotu, sutra prve upute

Novosti
Ravnatelj HALMED-a u Dnevniku: Cjepivo dolazi u subotu, sutra prve upute Objavljeno: 20.12.2020.

Autor: HRT

20. 12. 2020.

Prve doze Pfizerova cjepiva u Hrvatsku će, kao u sve zemlje EU-a stići u subotu, a već u nedjelju slijede prva simbolična cijepljenja kojima će početi i kampanja za cijepljenje u našoj zemlji. Hrvatska je naručila milijun doza.

- U subotu u Hrvatsku dolazi inicijalna količina cjepiva koja će kasnije biti upotpunjena drugm serijama, ovisno o količini koju će proizvođač pustiti u promet i načinu na koji će serije cjepiva biti distribuirane putem veledrogerija, izjavio je za Dnevnik HTV-a Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a.

Europska agencija za lijekove, dodao je sutra će održati sjednicu na kojoj se očekuje davanje odobrenja za cjepivo protiv koronavirusa za zemlje EU-a. U cijeli je postupak bila uključena i Hrvatska agencija za lijekove. Zatim slijedi postupak odobravanja Europske komisije. Uloga HALMED-a je potom - kontrola kvalitete cjepiva te provedba rigoroznog sutava postupka farmakovegilancije - praćenja sigurnosti cjepiva, dodao je.

Prve upute Pfizer objavljuje sutra

Najavio je kako će sutra biti objavljena prva verzija sažetka opisa svojstava cjepiva i uputna engleskome jeziku, a u srijedu se očekuje i objava uputa na hrvatskom jeziku i drugim jezicima EU-a. Ona uključuje uputu o lijeku za pacijenta, sažetak opisa svojstava lijeka za zdravstvene radnike, kao i završno izvješće o ocjeni lijeka.

Video prilog - HTV

Uskoro bi trebalo biti odobreno i cjepivo Moderne. Radi se o cjepivima gotovo iste učinkovitosti, kvalitete i sigurnosti, kaže Tomić. Ova će cjepiva imati upute u kojima će, između ostalog - biti navedene i informacije o sigurnosti a u odabiru cjepiva veliku će ulogu imati obiteljski liječnici, naglasio je. Dodao je kako je učinkovitost Pfizerova cjepiva oko 95 posto.

Na pitanje može li se dogoditi da Europska agencija za lijekove odobri neko cjepivo, a da ga HALMED odbije odobriti, Tomić je odgovorio kako su predstavnici HALMED-a od početka uključeni i da se ne očekuju drugačija mišljenja. Ukoliko ih bude - konačna odluka se donosi većinom glasova na Povjerenstvu za humane lijekove.

Kampanja cijepljenja predviđena je, isto kao i u drugim članicama EU-a - 27., 28. i 29. prosinca.

Video prilog - HTV

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/691593/ravnatelj-halmed-a-dolazak-cjepiva-u-hrvatsku-predvien-26-prosinca

Ravnatelj HALMED-a u Dnevniku: Cjepivo dolazi u subotu, sutra prve upute