Objavljen novi iznos prosječne plaće, a najviše se isplati raditi u ovoj profesiji

Novosti
Objavljen novi iznos prosječne plaće, a najviše se isplati raditi u ovoj profesiji Objavljeno: 27.12.2023.

Za razdoblje od siječnja do listopada ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 1.138 eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani nominalno više za 12,8 posto, a realno za 3,8 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad iznosila je 1.178 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 14,6, a realno za 8,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.

U odnosu na plaću za rujan ove godine, prosječna neto plaća za listopad bila je nominalno viša za 1,9 posto, a realno za 1,4 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad isplaćena je u zračnom prijevozu, 1.856 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 756 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za listopad iznosila je 1.014 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad iznosila je 1.630 eura, što je u odnosu na rujan nominalno više za 2,1 posto, a realno za 1,6 posto.

Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno viša za 16,8 posto, a realno za 10,4 posto.

Kao i kod neto plaće, najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad bila je u zračnom prijevozu, u iznosu od 2.693 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 990 eura.

Za razdoblje od siječnja do listopada ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 1.138 eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani nominalno više za 12,8 posto, a realno za 3,8 posto.

U listopadu je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je u odnosu na rujan više za 4,8 posto.

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (186), a najmanji u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (152).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za listopad iznosila je 6,60 eura, što je u odnosu na rujan niže za 2,2 posto, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 9,8 posto.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. prosinac 2023.