Njemačka objavila strategiju za ponovno pokretanje krstarenja

Novosti
Njemačka objavila strategiju za ponovno pokretanje krstarenja Objavljeno: 16.07.2020.

Njemačka objavila strategiju za ponovno pokretanje krstarenja

Tanja Lohrmann

Globalnu industriju krstarenja teško je pogodio koronavirus te popratne mjere i ograničenja. Nakon što se tjednima smanjuje broj zaraženih, Njemačka se odlučuje na prvi korak ka ponovnom pokretanju krstarenja.

Grad Hamburg, Cruise Lines International Association (CLIA) i mnoge lokalne vlasti složili su se oko zajedničkih smjernica kojima se određuje povratak krstarenja u Njemačkoj. CLIA je najveće svjetsko udruženje koje predstavlja globalnu industriju krstarenja.
Prema priopćenju za javnost 9. srpnja 2020., krstarenja će biti pokrenuta u tri faze:

1. faza:
Neki brodovi smiju napustiti luke Hamburg, Rostock, Kiel ili Bremerhaven radi putničkih putovanja. Putnički brodovi mogu prevoziti samo goste iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Nakon nekoliko dana boravka na moru, putnički se brodovi vraćaju u svoju početnu luku. Krstarenja će trajati između tri i sedam dana.

2. faza:
Druga faza regulira pokretanje krstarenja koja, ovisno o lokalnim propisima za kruzere, omogućuju zaustavljanje u stranim lukama. Potrebna je uska suradnja brodarskih kompanija i lučkih uprava kako bi se ispunili postojeći higijenski propisi na brodu i za vrijeme odlaska na obalu.

3. faza:
U zadnjoj fazi se tvrtke vraćaju se svojim uobičajenim poslovnim navikama, u skladu s higijenskim i zdravstvenim propisima na brodu i onima koji se nalaze u lukama na ruti.
U suradnji sa zdravstvom i medicinskim stručnjacima, brodske tvrtke izradile su detaljne mjere radi prilagođavanja propisa specifičnostima svakog pojedinog broda. Lokalne vlasti, osobito medicinske službe, provjeravaju ove mjere kako bi se osiguralo ispunjavanje svih zadanih smjernica.

Ključne točke zdravstvenih i sigurnosnih koncepata su uvođenje sveobuhvatnih preventivnih mjera prije, za vrijeme i nakon putovanja; uključujući distanciranje te dodatne higijenske i sigurnosne mjere.

S ovom strategijom, Njemačka je među prvim zemljama koja je započela put do realnog povratka krstarenja.

Brodska tvrtka TUI već je najavila da će krajem srpnja na Mein Schiff 2 ponuditi krstarenje. Aida će također započeti s poslovanjem u kolovozu kratkim putovanjima na kruzerima AIDAperla, AIDAmar i AIDAblu.

Foto: FleetMon

Izvor: pomorac.net / FleetMon