Hrvatska je sigurna: objavljena je lista najsigurnijih ‘korona‘ zemalja, rejting država u potpunosti se promijenio od početka epidemije

Novosti
Hrvatska je sigurna: objavljena je lista najsigurnijih ‘korona‘ zemalja, rejting država u potpunosti se promijenio od početka epidemije Objavljeno: 09.06.2020.

Objavljena je lista sto država koje se trenutno smatraju najsigurnijima za boravak a obzirom na Covid – 19.

Najsigurnija država svijeta u ovom trenutku je Švicarska, prenosi Forbes. U Južnom Sudanu trenutno je najopasnije stanje.

Prvih deset zemalja na listi su dakle redom Švicarska, Njemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Hrvatska je pak 36. na ovoj listi.

Nekoliko mjeseci nakon pandemije, rejting država u planu epidemiološke sigurnosti u potpuno se promijenio jer su na početku najviša mjesta zauzimale države koje mogu munjevito odreagirati na krizne situacije. No sada su pak ta mjesta zauzele države sa najstabilnijom ekonomijom.

Švicarska i Njemačka su došle na prvu i drugu poziciju samo zbog 'otporne' ekonomije ali i zahvaljujući pomnom i opreznom relaksiranju mjera i pristupu ekonomiji, bez žrtvovanja zdravlja i sigurnosti, navodi se u studiji.

Istraživanje je objavila Deep Knowledge grupa sa sjedištem u Hong Kongu a napravljena je na osnovu različitih parametara: efikasnosti uvođenja karantene, praćenja i otkrivanja zaraženih, spremnosti zdravstvenog sustava i efikasnosti vlasti...

Slovenija je, dodajmo 32., Španjolska 45. na listi, Italija se našla na 53. mjestu, Srbija odmah iza, Amerika je 58. po redu, Rusija 61. a Švedska je pak 65. na ovoj listi.

Bosna zauzima 72. mjesto, Albanija je 88., Bahami su na stotom mjestu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

PIŠE: M.DR. / FOTO: arhiva(Nikola Vilić/HANZA MEDIA

7. lipnja 2020. - 20:12