Danas i sutra Vlada odlučuje hoće li nakon 1. veljače otvoriti restorane i kafiće. Evo što dosad znamo

Novosti
Danas i sutra Vlada odlučuje hoće li nakon 1. veljače otvoriti restorane i kafiće. Evo što dosad znamo Objavljeno: 23.01.2021.

23.01.2021.

Premijer Plenković kazao je da će se tijekom vikenda održati više sastanaka članova Vlade sa Stožerom i epidemiolozima o eventualnom ublažavanju mjera poslije 1. veljače. Sadašnje mjere na snazi su do 31. siječnja. Evo što se dosad zna o eventualnom ublažavanju mjera.

1. Premda je Andrej Plenković prekjučer izjavio da ne postoji nikakav dokument u kojem piše da restorani ostaju zatvoreni do 1.ožujka a kafići još dulje, donedavni potpredsjednik Udruge ugostitelja Vedran Jakominić jučer je potvrdio da je osobno vidio dokument o dinamici popuštanja mjera. Jakominić ostaje pri tvrdnji da se prema tom dokumentu restorani trebaju otvoriti u ožujku, a kafići tek za Uskrs.

2. Mediji bliski Vladi sugeriraju da se epidemiolozi i liječnici suprotstavljaju ublažavanju mjera u strahu od novog soja virusa, dok je ekonomski dio Vlade za ublažavanje.

3. Ministar rada Aladrović u četvrtak je najavio produženje financijske pomoći za ugostitelje, što sugerira produžetak sadašnjih mjera.

4. Premijer Plenković istog je dana najavio da će se ipak razgovarati o eventualnom ublažavanju mjera iza prvog veljače.

5. Istarski stožer Civilne zaštite jučer je uputio službeni zahtjev Vladi da samostalno odlučuje o novim mjerama, s obzirom na veoma dobru epidemiološku situaciju u Istri. Istarski stožer želio bi odmah otvoriti teretane i omogućiti održavanje sportskih natjecanja za mlade i neprofesionalce, a zatim otvoriti restorane i kafiće. Mediji bliski Vladi tvrde da će Vlada odbiti zahtjev istarskog Stožera Civilne zaštite.

Izvor: Kult Plave Kamenice