Prvi hotel s certificiranom gluten free ponudom

Novi trendovi
Prvi hotel s certificiranom gluten free ponudom Objavljeno: 31.01.2017.

U Esplanadi primijenjen i predstavljen standard u pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela namijenjen ugostiteljima te njihovim gostima kako bi sigurno uživale u takvom režimu prehrane

Prvi hrvatski gluten free standard Bosk predstavljen je premijerno u zagrebačkom hotelu Esplanade koji je postao prvi hrvatski certificirani hotel s gluten free ponudom. Inače, Bosk gluten free standard namijenjen je ugostiteljima te im pruža praktično znanje o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela, a osobama na bezglutenskom režimu prehrane omogućuje posjet restoranima i hotelima koji gostu jamče potpunu sigurnost od glutena.

Naime, gluten je jedan od najzastupljenijih alergena u hrani i procjenjuje se da je više od 70 milijuna Europljana razvilo neki oblik osjetljivosti ili intolerancije na gluten, 190 milijuna osoba izbjegavaju pšenicu i gluten te je 11 milijuna oboljelih od celijakije uzrokovane glutenom.

– Ponukan svojim osobnim iskustvom, živeći na strogom bezglutenskom režimu prehrane i željan druženja s obitelji i prijateljima u restoranima, rodila se ideja o razvoju gluten free standarda. Od sada će osobe na bezglutenskoj prehrani moći s povjerenjem konzumirati bezglutenska jela u restoranima i hotelima, znajući da je osoblje upoznato s principima pripreme i posluživanja takvih jela, rekao je Denis Delogu, direktor tvrtke Bosk.

– BOSK gluten free standard razvijen je s ciljem smanjenja rizika kontaminacije pripremljenih jela i slastica glutenom te propisuje protokole proizvodnih procesa nabave, skladištenja, pripreme i posluživanja hrane kao i korektivne mjere predviđene za poduzimanje u slučaju sumnje na kontaminaciju glutenom – dodao je doc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing.

– Još prije nekoliko godina hotel Esplanade prepoznao je potrebe gostiju te je u svim jelovnicima obilježio jela bez glutena kako bi im olakšao odabir prilikom naručivanja. Kroz opsežan proces implementacije gluten free standarda osoblje prošlo je edukaciju koja će se kontinuirano nastaviti. Vrlo smo ponosni da je upravo zagrebačkoj Esplanadi uručen prvi gluten free certifikat u Hrvatskoj i vjerujemo da će naše goste od kojih je mnogo njih na bezglutenskom režimu prehrane to iznimno obradovati – izjavila je Sanda Sokol, PR & Marketing Manager hotela koji već ima certifikate poput HACCP-a, Halal-a i Kosher-a.

Gosti na predstavljanju imali su prilike kušati bezglutenske delicije Ane Grgić i njezina tima kuhara. Poseban interes pobudili su Eugenio Rivetti i Luca Rivetti, renomirani proizvođači bezglutenskih proizvoda Il pane di Anna iz Italije, koji su za goste pripremili kruh, pizze, tjesteninu te razne slastice bez glutena.

Izvor: ugostitelj.hr