Kako će se ovog ljeta putovati Europom?

Novi trendovi
Kako će se ovog ljeta putovati Europom? Objavljeno: 17.05.2020.

Autor: Vlado Šestan / Travel-Advisor.eu

Moramo odmah na početku konstatirati da se situacija mijenja iz dana u dan. Mnoge zemlje žele vratiti turizam što prije. Europa ostvaruje više od 50% ukupnog prometa I Prihoda od turizma na svijetu I svi žele dio svog kolača. Neke zemlje pristaju na bilateralne sporazume sa susjedima, neke I s drugim zemljama regije. EU preporučuje takve sporazume za zemlje koje imaju sličnu epidemiološku situaciju. Tako će se na početku regulirati turistički promet, a očekuje se puno otvaranje granica u srpnju. Za sve turiste koji žive van Europe su granice zatvorene do najmanje 15.6.

Kako putovati Europom

Ovaj je tekst pisan 17.5. Situacija u pojedinim zemljama je kako je navedeno:

Austria potpuno otvara granice s Njemačkom od 15.6. što je bitno jer Nijemci čine više od 30% turista. Slično se očekuje i s drugim susjednim zemljama osim Italije. Mnoga ograničenja su dignuta od 15.5.

Belgija sprema otvaranje granica 15.6. Prvo za susjedne zemlje, a onda i za ostale. Za sada nema turističkih putovanja u Belgiju.

Cipar već ima sporazume za avionske letove prema zemljama koje su najveća turistička emitivna tržišta. Svi koji žele mogu slobodno planirati svoj odmor od početka srpnja.

Češka Republika je prva dozvolila putovanja svojim građanima još krajem travnja. OD 11.5. poslovni putnici mogu doći u Češku i ostati do tri dana. Krajem svibnja se očekuje otvaranje granica prema Austriji i Njemačkoj.

Danska još nije otvorila granice usprkos povoljnoj epidemiološkoj situaciji. Prvo će se otvoriti granica prema Njemačkoj. Za lipanj se očekuje dozvola ulaska stranim turistima u zemlju.

Francuska je zemlja u kojoj još traju restrikcije kretanja pa Francuzi ne smiju putovati dalje od 100 km. 2.6. se očekuje otvaranje hotela I dizanje zabrane što bi popravilo domaći turizam. 15.6. bi se trebale otvoriti granice prema Njemačkoj, Švicarskoj I Belgiji. Englezi nisu dobro došli prije jeseni.

Njemačka otvara granice sa svojim susjedima od 15.6. Za sada nema turističkih putovanja u Njemačku osim proputovanja prema zemljama u kojima žive.

Grčka očekuje povratak turizma od 1.7. za sve putnike iz Europe. Za sada su zatvoreni za sve turiste van Europe. Wizz air prodaje aviokarte za grčke otoka od srpnja što je dobar znak.

Prirodna avenija drveća

Irska je za sad zatvorena za turiste. Najave su da će tako ostati cijelo ljeto, no sve se mijenja pa treba pratiti novosti.

Italija ima najlošiji image u Europi ovog ljeta. Zemlja Dolce Vite treba turizam, no nije vjerojatno da će otvoriti granice prije srpnja ili kolovoza. Pitanje je I tko će željeti putovati Italijom nakon svega.

Malta otvara svoje nebo za avione 31.5. Nakon toga će se pažljivo pratiti situacija u zemlji te će od toga ovisiti u kojoj mjeri će se otvoriti promet. Žele turiste, ali su vrlo oprezni.

Nizozemska se otvara postepeno. 11.5. je počelo popuštanje mjera, no za sada još ne puštaju turiste u zemlju. U lipnju se može očekivati dalje popuštanje mjera.

Portugal je zabranio turistička putovanja najmanje do 18.5.,a neki mediji navode I do sredine lipnja. Jači dolasci se očekuju od početka srpnja kada kreću avionske linije.

Vjetrenjaće u Španjolskoj

Španjolska je još u lockdownu. Tek iza 24.5. se možda dignu ograničenja koja uključuju 14 dana karantene za sve posjetioce. Hoteli će se otvoriti u srpnju. Izuzeci mogu biti Baleari za avionske turiste. Kanari se otvaraju možda tek kasne jeseni.

Švicarska zajedno s Njemačkom i Austrijom otvara granice 15.6. Prvo će se otvoriti samo za europske turiste. Za ostale je moguće putovanje mjesec dana kasnije.

Turska uvodi posebne mjere kako bi što prije dopustila turistička putovanja. Vjerojatno već krajem svibnja pa se prema ostatku sezone očekuje sve više putnika.

UK za sada ne dozvoljava putovanja svojim građanima niti strancima ulazak u zemlju bez valjanog razloga. Iako mnogi Britanci žele provesti svoj odmor na jugu Europe za sada se ne spominje datum kada će se otvoriti granice.

Kako putovati Europom

Kako putovati Europom? Pravi odgovor je da treba pratiti vijesti i odlučiti što kasnije. Automobil će vjerojatno biti najbolje rješenje. Što se smještaja tiče, pogotovo u gradovima, ne vjerujem da će kapaciteti biti rasprodani.

Travel Advisor putovanja

Savjetnik za putovanja na FB i IG