El Mundo: “Nautičari odvoze jedrilice s Baleara u Hrvatsku, gdje nema karantene od 14 dana”

Novi trendovi
El Mundo: “Nautičari odvoze jedrilice s Baleara u Hrvatsku, gdje nema karantene od 14 dana” Objavljeno: 24.05.2020.

Balearski otoci u Španjolskoj gube zbog epidemije koronavirusa inozemne goste u nautičkom turizmu koji s jedrilicama odlaze u Hrvatsku gdje nema strogih mjera za suzbijanje zaraze, pišu španjolske novine El Mundo.

U tekstu pod naslovom “Hrvatska peca u vodama Balearskih otoka” novine ističu kako neke multinacionalne kompanije premještaju flote na hrvatsku obalu, također popularnu nautičarsku destinaciju, javlja HRT.

Godinama je španjolsko otočje u Sredozemnom moru bilo središte nautičkog turizma s izuzetnim rastom broja jedrilica. Stranci su rado jedrili oko Mallorce, Ibize, Menorce, Formentere i Cabrere što je u gospodarstvo tih otoka ulijevalo desetke milijuna eura svakog ljeta. Ondje je registrirano više od 350 kompanija usmjerenih na tržište srednje Europe.

No kompanije koje iznajmljuju jedrilice srednje veličine, a ne velike jahte, ovih dana su zabrinute zbog učestalih poziva klijenata.

– Zovu nas kako bi otkazali ili odgodili rezervacije do iduće godine. Šteta je brutalna. Potpuno smo paralizirani – rekao je María Jimenez, glasnogovornik kompanija koje iznajmljuju jedrilice.

Otkad je u Španjolskoj uvedeno izvranredno stanje 14. ožujka, na Balearskim otocima je zabranjena plovidba, putovanja između provincija te dolazak inozemnih turista. Osobe koje dođu iz inozemstva, a trenutno su to samo španolski studenti ili radnici, moraju biti 14 dana u samoizolaciji.

Zbog toga je nastao novi fenomen, da turisti “prelaze glavnom konkurentu, Hrvatskoj”, navodi El Mundo.

Neke multinacionalne kompanije premještaju jedrilice na hrvatsku obalu i u oglasima navode kako “u Hrvatskoj nema karantene od 14 dana”.

Potpredsjednica vlade Teresa Ribero rekla je u četvrtak u razgovoru za španjolsku agenciju EFE kako bi strani turisti mogli početi dolaziti u srpnju kada zdravstvena situacija u zemlji bude povoljnija. Španjolska je među najpogođenijima europskim zemlja s 235.000 oboljelih i 28.630 umrlih od covida-19.

Izvor: morski.hr / D.G.