Airbnb na koljenima, otpušta četvrtinu zaposlenika: Pandemija je najteža kriza našeg života. Ovo je savjet svima koji žele ostati u turističkom poslu

Novi trendovi
Airbnb na koljenima, otpušta četvrtinu zaposlenika: Pandemija je najteža kriza našeg života. Ovo je savjet svima koji žele ostati u turističkom poslu Objavljeno: 06.05.2020.

PIŠE MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ

Epidemija je pogodila sve, ali turizam najviše.

Popularna platforma za iznajmljivanje Airbnb objavila je ovih dana da otpušta četvrtinu svojih zaposlenika. Njih čak 1900.

Globalna pandemija je najteža kriza našeg života – ustvrdio je u utorak u emailu kojega je zaposlenicima uputio Brian Chesky, suosnivač i izvršni direktor Airbnba, platformne koja je s radom počela kao start-up 2008. godine, a a koja je prije epidemije kroonavirusa zapošljavala više od sedam tisuća djelatnika i čija je vrijednost procijenjena na 31 milijardu dolara.

Chesky je pritom najavio i kresanje projekata vezanih uz područja televizije i transporta, koji nisu osnovna djelatnost Airbnba. Kao i rezanje investicija u hotele i luksuzni smještaj koji su trebali osigurati prihod i u toj turističkoj niši.

U intervjuu kojega je prošloga tjedna dao za američki National Public Radio, Chesky je priznao razmjere štete koju je industriji putovanja nanio koronavirus.

- U ovoj se krizi osjećam kao kapetan broda kojega je udario torpedo – ustvrdio je on. Katastrofa se dogodila u trenutku kada je Airbnb bio na vrhuncu. Kada je definitivno uzeo dio kolača na tržištu. U trenutku kada se preko njega iznajmljivalo 7 milijuna smještajnih objekata diljem svijeta. I netom prije nego je trebao zakoračiti u IPO, javnu ponudu svojih dionica.

U SAD-u je 80 posto hotelskih soba tijekom epidemije ostalo prazno, što je uvod, upozoravaju analitičari, u najgoru godinu za iznajmljivanju u povijesti. Airbnb je izdvojio 250 milijuna dolara kako bi domaćinima pokrio troškove otkazanih rezervacija.

- U ovakvim situacijama idete živjeti ne od godine do godine, nego od mjeseca do mjeseca, od tjedna do tjedna, od dana do dana. Naprosto je nemoguće predvidjeti kako će svijet izgledati za dva mjeseca – pojasnio je Chesky.

On je, unatoč svemu, optimist. Uvjeren je da putovanja unatoč epidemiji neće nestati.

- Putovanje je temeljna ljudska potreba. I ona će se vratiti. Postoji temeljna ljudska potreba za istraživanjem. Mislim da će putovanja nakon COVID-a na kraju biti mnogo veća nego prije. Možda će proći godine do toga – istaknuo je suosnivač popularnog AIRbnba.

Za sve koji žele ostati u ovom poslu unatoč izazovima korone on je ponudio važan savjet.

- U ovom novom svijetu najvažnija je čistoća. Čistoća je sada i najvažniiji prioritet za Airbnb – poručio je Chesky, koji je zaposlio američkog viceadmirala i bivšeg ministra zdravstva Viveka Murthyja da osmisli kvalitetne mjere za dezinfekciju soba i apartmana.

Kako bi i domaćini i njihovi gosti u ovim vremenima ostali zdravi. A posao, makar i u ograničenim razmjerima, se nastavio.

Izvor: slobodnadalmacija.hr