Zagrebački chefovi kuhali 60 sati u komadu i postavili Guinnessov rekord

Zanimljivosti
Zagrebački chefovi kuhali 60 sati u komadu i postavili Guinnessov rekord Objavljeno: 18.05.2020.

Sve što su pripremili a da je bilo za više od jedne osobe, kazala je Silvija Habel, otišlo je u Caritasvu pučku kuhinju na Sv. Duhu, gdje su fratri obroke podijelili potrebitima.

Punih 60 sati neprekidno su kuhali, pripremili više od 200 recepata i pri tom uspješno postavili Guinnesove rekord u timskom kuhanju. Bilo je trenutaka ozbiljn krize i pada koncentracije, ali zagrebački kuhari Željko Ivnik i Vedran Habel nisu odustali od ovog pothvata, u koji su se upustili još u petak u 8 ujutro.

- Mogli su koristiti pauze od pet minuta svakih sat vremena, a njih su iskoristili samo da se umiju i dođu k sebi prije nego nastave - ispričala je Habelova supruga Silvija. Uspjeli su, kaže, nešto i odspavati, ali ne više od desetak-petanest minuta. Svoje petminutne pauze mogli su, naime, spojiti, pa su kuhari uzimali po 20 minuta nakon 4 sata kuhanja.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Ali nisu uspjeli mnogo odspavati, što od težine u nogama, što od kratkog vremena koji su imali na raspolaganju - prepričala nam je Silvija.

A tijekom cijelog trajanja ovog kulinarskog maratona, prikupljali su sredstva za Udrugu nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) kako bi se osobama s invaliditetom i intelektualnim teškoćama te djeci i mladima u nepovoljnom položaju omogućilo pohađanje edukativnih radionica u centru The CookBook gdje stječu razne vještine koje im olakšavaju zapošljavanje u ugostiteljstvu te aktivno uključivanje u život zajednice. A jučer su, osim kuhanja, bili i mentori dvama učenicima iz Siska, koji su na drugom dijelu dvorane pripremali zlevku i palačinke od zlevke s nadjevom od čvaraka. A kako je Vedranu jučer bio rođendan, od svojih je učenika dobio i poseban poklon.

- Pripremili su mu tortu od zlevke sa čvarcima, bilo je to jako posebno - kaže S. Habel. A tortu je kuharski dvojac dobio i nakon postavljanja rekorda.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Počeli su s kremastim juhama, nastavili s tjesteninama i rižotima, a sve što su pripremili a da je bilo za više od jedne osobe, kazala je Silvija Habel, otišlo je u Caritasovu pučku kuhinju na Sv. Duhu, gdje su fratri obroke podijelili potrebitima.

- Sigurno su napravili više od 200 obroka, s obzirom da je velik broj od 200 recepata koji su pripremili bio za dvije i više osoba - istaknula je gospođa Habel.

AUTOR: HANA IVKOVIĆ

Izvor: Večernji list