Zagovornici rada nedjeljom, pročitajte ovo: u zemlji koja od turizma zarađuje tri puta više nego Hrvatska sve je zatvoreno od subote u 18 do ponedjeljka u 11 sati

Zanimljivosti
Zagovornici rada nedjeljom, pročitajte ovo: u zemlji koja od turizma zarađuje tri puta više nego Hrvatska sve je zatvoreno od subote u 18 do ponedjeljka u 11 sati Objavljeno: 03.03.2017.

Protivnici ukidanja rada nedjeljom, koje se udomaćilo u Hrvatskoj kao normalno, vrlo se često i rado pozivaju na činjenicu da smo turistička zemlja u kojoj bi, kao, sve trebalo biti podređeno zaradi, mogućnosti turista da potroše, kupe, ostave eure, kune ili dolare u našim blagajnama i novčanicima. I to po svaku cijenu i baš svakim danom. Pa i nedjeljom. Sve za profit, sve u ime profita.

A da turizam s tim nema baš nikakve veze i nikome ne može argumentirano služiti kao alibi, najbolje dokazuje prebogata, turistička i atraktivna Švicarska koja godišnje zarađuje od turizma mnogostruko više nego Hrvatska, a baš ništa, doslovno ništa u toj zemlji ne radi nedjeljom.

U maloj alpskoj zemlji koja je stoljećima sinonim za red, rad, čistoću, odgovornost i dobar standard, od turizma se godišnje zaradi oko 28 milijardi švicarskih franaka (ili isto toliko eura), odnosno točno tri puta više nego u Hrvatskoj.

I gle čuda, milijunima zadovoljnih gostiju te zemlje ne smeta što od subote u 18 sati do ponedjeljka u 11 sati ne mogu u trgovine. Niti ljekarne ne rade nedjeljom nego valja krenuti u one koje posluju u sklopu velikih kliničkih centara.

Red se mora znati

No, nije samo nedjelja dan u kojemu Švicarci brinu o svojim zaposlenicima. Oni koji rade u trgovinama svakog dana svoja vrata zatvaraju u 18 sati, iznimno poneki supermarketi u trgovačkim centrima ostaju otvoreni sat duže. Upravo onako kako rade i njihovi kolege u uredima, bankama, poštama...

Iza tog vremena trgovine se zatvaraju, a ono što se nije stiglo kupiti ostavlja se za subotu. I sve funkcionira, turisti se ne bune, domaći ne "grintaju" zato što im se trgovine zatvore u isto vrijeme kada oni izađu iz ureda, a djeca iz škola. Jer, kažu Švicarci, red se mora znati, baš kao što mora postojati i vrijeme za odmor radnika.

Nedjeljni ručak s kruhom kupljenim u subotu nikome nije zastao u grlu desetljećima u kojima je i kod nas nedjelja bila neradni dan za sve trgovce.

Pa kada se već toliko inzistira da dio radnika ipak provede nedjelju u radu umjesto za obiteljskim nedjeljnim ručkom, neka barem ti zaposlenici u svojim "buštama" osjete svakog mjeseca da im je netko oduzeo dan odmora i platio im to odricanje.

Kada već to ne žele ili izbjegavaju, neka poslodavci barem ne ponavljaju kao papagaji kako sve to čine radi turizma i gostoprimstva gostima, jer turisti od nas takva odricanja ne očekuju budući da ih nemaju ni u svojim zemljama.

Ali, što znaju Švicarci što je profit!

Izvor: slobodnadalmacija.hr