VELIKE PROMJENE NA ZAVODU ZA ZAPOŠLJAVANJE: Na burzu rada od sada samo jednom u osam tjedana

Zanimljivosti
VELIKE PROMJENE NA ZAVODU ZA ZAPOŠLJAVANJE: Na burzu rada od sada samo jednom u osam tjedana Objavljeno: 16.05.2017.

Nezaposlene osobe više se neće morati javljati na burzu svaka četiri tjedna, kao što je to sada propisano, nego će individualne konzultacije sa savjetnikom morati obaviti najkasnije svakih osam tjedana.

Moći će ih obaviti i mailom, no svaki će nezaposleni barem jednom u tri mjeseca morati i osobno doći na konzultacije sa savjetnikom. Ako se radi o osobi koja prima novčanu naknadu za nezaposlene, osobni susret sa savjetnikom morat će realizirati barem jednom mjesečno.

Javna rasprava

Glavna je to novost koju donosi Pravilnik o aktivnom traženju posla i raspoloživosti za rad, koji je, zajedno s još pet pravilnika vezanih uz nedavno prihvaćeni Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima tijekom nezaposlenosti, u javnu raspravu uputilo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

- Naglasak je stavljen na individualizirani pristup osobi te potrebama svake osobe ovisno o njezinu položaju na tržištu rada, njezinoj zapošljivosti i potrebi podrške. Učestalost izvršavanja individualnih konzultacija definira se u profesionalnom planu, a ako u njemu nije drugačije utvrđeno, predlaže se da najduži razmak između dvije individualne konzultacije više ne bude četiri, nego osam tjedana - potvrđuju u Ministarstvu rada, napominjući da je Pravilnik u fazi javne rasprave tijekom koje će se analizirati svi pristigli prijedlozi javnosti i socijalnih partnera, s ciljem učinkovitog posredovanja pri zapošljavanju, aktivacije nezaposlenih, smanjenja trajanja nezaposlenosti i osiguranja radne snage sukladno potrebama tržišta rada.

Sadašnji Pravilnik propisuje kako se termini individualnih konzultacija mogu obaviti osobno, telefonom ili mailom te da se obavljaju “jednom tjedno, a najduže u roku od četiri tjedna”. U praksi, nezaposleni su imali obavezu javiti se savjetniku svaka četiri tjedna, a nejavljanje je razlog za brisanje iz evidencije nezaposlenih.

Nemogući posao

Prema novom prijedlogu Pravilnika, individualne konzultacije se obavljaju “najduže u roku od osam tjedana”. Mogu se obaviti mailom ili osobno - telefonskim putem to više neće biti moguće. No, osim toga, propisuje se da “individualne konzultacije nezaposlena osoba mora izvršiti osobno jedanput unutar tri mjeseca, a korisnik novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti u dogovorenom terminu jedanput mjesečno”.

Očekuje se da će ovakve promjene naići na odobravanje i nezaposlenih i savjetnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje: i jedni i drugi se tako rasterećuju, jer su, zbog količine posla savjetnika i minimalnih promjena kod nezaposlenih tijekom četiri tjedna, tako česte konzultacije nerijetko bile puko ispunjavanje forme. Savjetnike posebno veseli i ukidanje mogućnosti javljanja telefonskim putem, jer je, tvrde, to njihov posao činilo nemogućim: telefoni su zvonili cijelo vrijeme, zbog čega je osobni sastanak s nezaposlenom osobom gubio svaki smisao.

Novim pravilnikom uvodi se i mogućnost grupnog informiranja nezaposlenih osoba, koje se može koristiti kako bi se veći broj nezaposlenih istovremeno informirao o zakonskim izmjenama, uvođenju novih mjera, uoči sezonskog zapošljavanja i sličnog.

Novi sporazum

Predlaže se i ukidanje obaveznog vođenja dnevnika o traženju posla od strane nezaposlene osobe. Uvodi se i novi institut Sporazuma o uključivanju na tržište rada za dugotrajno nezaposlene, odnosno one koji su na burzi duže od 12 mjeseci. To će biti obvezujući dokument, koji će se sa svakom dugotrajno nezaposlenom osobom sklapati najkasnije do 18. mjeseca od ulaska u evidenciju, a koji će sadržavati podatke o zanimanjima koje određena osoba može obavljati sukladno svojim znanjima i vještinama, zatim aktivnosti koje će nezaposleni i savjetnik poduzimati u cilju aktivacije nezaposlene osobe te načine, termine i učestalost izvršavanja individualnih konzultacija.

Bitno postroženje pak donosi Pravilnik o jednokratnoj novčanoj pomoći i naknadi putnih i selidbenih troškova, naknadama na koje ima pravo svaka osoba koja dobije posao u mjestu 80 ili više kilometara udaljenom od mjesta prebivalište. Te naknade, prema sadašnjem Pravilniku, ostvaruju sve osobe koje u drugom mjestu zasnuju radni odnos na šest mjeseci ili duže, dok novi Pravilnik propisuje da posao mora biti zasnovan na najkraće jednu godinu. Iznos jednokratne pomoći ostaje isti, 1200 kuna, kao i selidbeni troškovi, koje Zavod podmiruje u visini od 50 posto troškova najjeftinijim prijevozom, a najviše do 1000 kuna. Mijenjaju se izračuni za jednokratne putne troškove, koji se sada pokrivaju u visini stvarnog iznosa troška javnog prijevoza do najviše 300 kuna, a ubuduće će se obračunavati kao 0,75 kuna po prijeđenom kilometru, ali također do najviše 300 kuna.

U svrhu poboljšanja uvjeta radnika kojima poslodavci osiguravaju smještaj tijekom rada u drugom mjestu, što se najčešće odnosi na sezonske radnike, promijenjen je i Pravilnik o odgovarajućem smještaju, koji sada propisuje da poslodavac, osim podataka o tome da je smještaj doista odgovarajući (ima sanitarni čvor, vodu, grijanje, električnu energiju te ispunjava zdravstvene i higijenske uvjete), mora Zavodu dostaviti i fotografije osiguranog smještaja.

Što se sve mijenja

Obavezno javljanje na burzu:

Sada: najkasnije svaka četiri tjedna - mailom, osobno ili telefonom

Novi prijedlog: najkasnije svakih 8 tjedana mailom, jednom u tri mjeseca osobno, odnosno jednom mjesečno osobno ako osoba prima novčanu naknadu za nezaposlene

----------------------------------------

Naknada selidbenih troškova:

Sada: svima koji nađu u drugome mjestu posao na najkraće 6 mjeseci

Novi prijedlog: svima koji nađu u drugome mjestu posao na najkraće godinu dana

----------------------------------------

Poslodavci će Zavodu morati dostaviti i fotografije smještaja koji osiguravaju sezonskim radnicima

----------------------------------------

Ukidanje obaveznog vođenja dnevnika traženja posla I uvođenje grupnog informiranja za nezaposlene

Izvor: jutarnji.hr