Ugostitelji našli način kako zaobići PDV od 25 posto: i sve je po zakonu...

Zanimljivosti
Ugostitelji našli način kako zaobići PDV od 25 posto: i sve je po zakonu... Objavljeno: 07.03.2017.

Ugostitelji nikako da se naviknu na PDV od 25 posto kojeg od Nove godine i oni moraju plaćati. Pa se dio njih dosjetio muci.

Umjesto 13 - od siječnja na računima ugostitelja - 25 posto PDV-a. Većini, ali ne svima. Neki su se dosjetili kako - doskočiti povećanju.

Kavu smo kupili u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu, uredno smo za nju dobili i račun na kojem je pisalo da je cijena kave 10 kuna, no PDV nije obračunat. Imamo i objašnjenje - zato što objekt nije u sustavu PDV-a!

Mogućnost je to koju kao svojevrsnu pomoć mogu iskoristiti tvrtke u prvoj godini poslovanja!

No to su iskoristili i ugostitelji koji posluju već godinama, s prihodima iznad praga koji iznosi 230 tisuća kuna. Jednostavno su za stare objekte - osnovali nove tvrtke!

"Ugostitelji uopće nisu to radili dosad, ali s obzirom na ovo povećanje PDV-a s 13 na 25 posto se dogodilo to", kaže predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske Nenad Šepak.

Za stav smo upitali i Poreznu upravu. Objasnili su da za one koji pokušavaju izbjeći obveze - porezni zakon propisuje dva instituta.

"Dokazivanje prividnosti nekog pravnog posla te proboj pravne osobnosti. Stoga u takvim situacijama Porezna uprava, bez obzira na osnivanje novog društva, korištenjem navedenih instituta traži ispunjenje svih poreznih obveza kao i odgovornost za dugove prijašnjeg društva", objašnjavaju iz Porezne.

"Oni su općenito odgovorili, ali načelno svatko tko je u postojećoj firmi do kraja 2016. podmirio sve porezne obveze, tko je ispunio obveze prema dobavljačima, ne postoji zapreka da on otvori novu tvrtku", kaže financijski savjetnik Vlado Brkanić.

Iako u tom slučaju vjerojatno prelazi u najam, prenosi radnike, računica kaže da na oko 100 tisuća kuna prometa, uz iste nabavne troškove od primjerice 40 tisuća kuna - tvrtka koja nije u sustavu PDV-a plaća 15 tisuća kuna manje poreza od one koja jest. I tako može zadržati iste cijene.

"Možda su na ovaj način htjeli ostat likvidni i sve podmirivati, a da sve bude u skladu s propisima", pravda takve poteze Brkanić.

Upravo je tako, objašnjavaju u cehu ugostitelja, u kojem se još uvijek nadaju i vraćanju na staro.

"U posljednje tri godine jako mnogo ugostitelja su opteretili kreditima i krenuli u ozbiljne investicije zbog strategije hrvatskog turizma koja je vrlo jasno govorila da će PDV biti 13 posto i koja je omogućavala da se podigne kvaliteta", kaže Šepak.

Ministra turizma pitanje je nasmijalo.

"Pa čujte, svatko će raditi svoj posao, očito u svakoj mjeri netko pokušava naći nešto što je navodno dobro za njega", poručuje Gari Cappelli.

A što manje poreza, barem kratkoročno, svakako je dobro i za ugostitelje i za potrošače. Doduše ne i za državu.

Izvor:http://www.vijesti.rtl.hr/