U teškoj prometnoj nesreći kod Vrbnika poginuo poznati vinar Franjo Toljanić, otac dvanaestero djece

Zanimljivosti
U teškoj prometnoj nesreći kod Vrbnika poginuo poznati vinar Franjo Toljanić, otac dvanaestero djece Objavljeno: 16.05.2020.

U prometnoj nesreći poginuo je Franjo Toljanić, ugledni vinar s Krka i vlasnik vinarije Gospoja

Franjo Toljanić stradao je sinoć u padu s motora u Vrbniku.

U prometnoj nesreći u petak navečer u Vrbniku na otoku Krku poginuo je motociklist, izvijestila je primorsko-goranska policija, a mediji neslužbeno prenose da je stradali ugledni vrbnički vinar Franjo Toljanić.

Nesreća se dogodila oko 19,40 sati na prilazu mjestu Vrbnik, kod tamošnjeg reciklažnog dvorišta. Prema do sad dostupnim informacijama, muškarac je poginuo pri padu s motocikla. Razlozi pada i stradavanja se još utvrđuju, navode iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Kako se navodi u medijima, smrtno stradali je svjetski poznati hrvatski vinar, ugostitelj i poduzetnik iz Vrbnika Franjo Toljanić.

UTEMELJITELJ VINARIJE GOSPOJA

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA 2018. godine dodijelilo je Toljaniću prestižnu nagradu za menadžera godine. Vrbnička vinarija Gospoja, čiji je Toljanić bio vlasnik, utemeljena je prije 25 godina.

Kako piše portal Plava kamenica, Gospoju su osnovale obitelji Toljanić i Brusić. Glavna pokretačka snaga bio je Franjo Toljanić. Gospoja se afirmirala kao jedan od dva kvalitativno najvažnija proizvođača vrbničke žlahtine, krčkog visokokomercijalnog vina, koje je svojedobno vladalo hrvatskim restoranima.

Toljanić je za svoju žlahtinu dobio zaštićenu etiketu “izvorno hrvatsko”, i bila je najnagrađivanija žlahtina u posljednjih 20 godina, priznata u Hrvatskoj i na tržištu Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

OTVORIO JE VINSKO HOTEL VINOTEL

Franjo Toljanić se nije bavio samo vinarstvom. Prije nekoliko godina u Vrbniku je otvorio Vinotel, vjerojatno prvi hrvatski vinski hotel, a investicija je bila, kako se pisalo još 2016., bila vrijedna 35 milijuna kuna.

“Za sve što nam se u povijesti, pa tako i zadnjih 21 godinu od osnutka moderne Gospoje i naše obiteljske zadruge dogodilo, zaslužno je vino. Moj je otac bio vinogradar, vinar, ali vremena u kojima je djelovao baš i nisu bila pogodna za individualizaciju, za stvaranje vlastite vinske marke. Kasnije smo mi to srećom ispravili. Mi i naša žlahtina. Ona nam je omogućila otvaranje restorana, kušaonice, vinarije i još nekoliko ugostiteljskih objekata. Ali cijelo je vrijeme nedostajao – hotel. Nismo željeli u posao s apartmanima, željeli smo sve zajedno dignuti na jedan viši nivo, osmisliti hotel, ali na način da mu jasna poveznica bude vino, da se zna kako je s njim kod nas sve započelo”, pričao je 2016. Toljanić za Novi list.

OTAC DVANAESTERO DJECE

Toljanić je bio otac dvanaestero djece.

“Mnogi moji prijatelji bježe od kuće i viču kako jedva čekaju malo se maknuti od svoje žene i djece, ali kod mene je situacija zapravo obrnuta. Ja jedva čekam vratiti se doma svojoj obitelji”, rekao je svojevremeno za 24sata.

“Nema te mjere i tog novca koji može parirati bogatstvu koje nam pruža naša obitelj. Iako sam do sada uspio u mnogim zacrtanim poslovnim ciljevima i na dobrom sam putu ispuniti ih još, najveći cilj mi je djecu odgojiti u poštene, dobre i zadovoljne ljude”, zaključio je u tom razgovoru.

Izvor: telegram.hr

U teškoj prometnoj nesreći kod Vrbnika poginuo poznati vinar Franjo Toljanić, otac dvanaestero djece