Turistički animator

Zanimljivosti
Turistički animator Objavljeno: 12.12.2016.

Što sve morate znati o ovom zanimljivom zanimanju prije nego se prijavite na oglas za posao

Turistički animator ili zabavljač (entertainer) je relativno novi termin. Definicija kaže da je to „osoba koja profesionalno organizira slobodno vrijeme grupe gostiju rekreacijskim, sportskim ili kulturnim aktivnostima“. Posao animatora obično se obavlja u turističkim mjestima, najčešće hotelskim naseljima ili većim hotelima ali i gdjegod postoji potreba za dodatnim zabavnim sadžajima.

U turističkim naseljima zadatak animatora je organizirati dnevne aktivnosti gostiju, odraslih ili djece, potičući ih na sudjelovanje u sportskim, kreativnim ili kulinarskim aktivnostima, trudeći se da im odmor bude zabavniji i da u njemu u potpunosti uživaju.

Turistička animacija je proizvod timskog rada. Za izradu animacijskog plana (dnevnih) aktivnosti zadužen je voditelj animacijskog tima. Samostalnost animatora je djelomično ograničena budući da unaprijed zadani plan diktira njegov angažman.

Prema nekim istraživanjima, preko deset tisuća mladih ljudi svake se godine zapošljava na pozicijama turističkih animatora. Iako ova djelatnost pruža iznimno iskustvo i doživljaj, kako za one koji su se samo jednom okušali u tome ili to smatraju svojim pozivom, ne smijemo zaboraviti da iza svega stoji ogroman trud i mnogo radnih sati!

Uz razvijene socijalne vještine, za turističke animatore poželjno je da su komunikativni, vedre naravi, spontani, maštoviti, dinamični, s razvijenim smislom za organizaciju. Moraju biti otporni na stresne i napete situacije i posjedovati moć samokontrole. Ponekad se od njih očekuje da budu strpljivi i puni razumijevanja za potrebe gostiju.

Vrlo često turistički animatori moraju promijeniti mjesto boravka zbog zaposlenja. Iz tog je razloga ključno da soba koja se odluči raditi kao animator bude spremna na preseljenje (makar privremeno) ili na duža putovanja (ukoliko se, na primjer, radi o turističkim animatorima na putničkim brodovima).

Poželjna starosna dob je između 18 i 30 godina i zainteresiranost za aktivnosti poput sporta i glazbe, naročito se cijene osobe koje se ostvarile određena dostignuća u tim područjima, bilo kroz obrazovne aktivnosti tijekom srednješkolskog ili fakultetskog obrazovanja ili uz privatni angažman. Ne smijemo zaboraviti važnost poznavanja stranih jezika – što više jezika poznajete, to su vam veće šanse da se zaposlite!

Obrazovanje za ovo dinamično i zanimljivo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima možete pronaći na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, www.asoo.hr .

Informacije o polaganju stručnog ispita za turističkog animatora možete pronaći u Pravilniku o polaganju stručnog ispita za turističkog animatora Ministarstva turizma objavljenog u Narodnim novinama br. 95/96., kao i u Zakonu o pružanju usluga u turizmu (Narodne novine RH 68/07) te Zakonu o turističkoj djelatnosti (Narodne novine RH 8/96).

Fotografije preuzete sa:http://sibenskiportal.rtl.hr