Stvorite božićni ugođaj u kafiću

Zanimljivosti
Stvorite božićni ugođaj u kafiću Objavljeno: 19.12.2016.

Samo je tjedan dana do Božića, a vi još uvijek niste stvorili blagdansku atmosferu u vašem kafiću i restoranu, jer vam se to čini skupo i komplicirano? Mi ćemo vas kroz jednostavne savjete uvjeriti da griješite u oba slučaja, stoga se naoružajte božićnim duhom, kojom kunom i malo vremena pa se bacite na posao

Treba li uopće napominjati koliko je božićno-novogodišnji ugođaj važan vašim gostima u zimsko doba pojačanih druženja, višesatnih ispijanja toplih napitaka, ali i za vas vrlo unosnih proslava i domjenaka. Pokoja dekoracija upisat će vaš ugostiteljski objekt na kartu mjesta poželjnih za prosinačku rezervaciju i izdvojiti ga od onih običnih. Ne podcjenjujte stoga moć ukrasa i ukrašavanja, jer oni donose zadovoljne goste i novac. No, kako stvoriti božićnu bajku bez bankrota? Lako:

SITNICE SU VAŽNE – Sezonski stonjaci, ubrusi i svijeće na svakom stolu mogu učiniti svu razliku. Izdvojiti se već možete samim odabirom boja, posebice onih crvenih i zelenih, a za otmjeniji dojam pogriješiti nećete ni s bordo i zlatnom ili svjetlucajuće bijelom. Zamijeniti u tim bojama možete samo zastore i već ćete dobiti svečaniji izgled. Također, dobra investicija bili bi novi jastučići za sjedenje s božićnim motivima kao što su snjegovići, sobovi, pahulje ili slično. Potrudite se izabirati one boje i motive koje ćete moći koristiti i kasnije, a ne samo u kratkom blagdanskom razdoblju. Znate li nekoga tko se ne razveseli kada ugleda kapicu Djeda Božićnjaka na glavama prolaznika? Ni mi. One se mogu nabaviti već po pet kuna i ako je vaše osoblje spremno, neka je tu i tamo odijene.

SAM SVOJ MASTOR – Bespuća interneta prepuna su raznih video uradaka koji vam korak po korak objašnjavaju kako izraditi pojedine dekoracije na vrlo jednostavan i brz način. Možda nemate vremena, ali uvijek možete zadužiti nekog od vaših zaposlenika, prijatelja ili članova obitelji da vam pomogne u izradi. Time ćete ujedno poraditi na zbližavanju i odnosima koji će pojačati blagdansko ozračje. Ne zaboravite, malo vate, dobre škare i bijeli materijali čuda čine. Dočarajte snijeg i pahulje na prozorima i vratima, postavite koji svjetlucavi detalj i već imate pravu zimsku atmosferu u koju će vaši gosti s užitkom gledati iz topline vašeg restorana i kafića. Iskoristiti možete i stare kuglice za bor pa ih postaviti diljem prostora.

UGOĐAJ – Čak i ako vam je sve ovo gore prekomplicirano, postoji jednostavno rješenje, a ono se zove – lampice. Nema tog objekta kojeg pošteni paket božićnih lapica ne bi mogao pretvoriti u idealno mjesto za blagdanska druženja. Postaviti ih možete kod prozora, ali i između postojećeg namještaja i biljki kako biste im dali sezonsku notu. Zapamtite da su lampice te koje stvaraju topli ugođaj. A za dobar ugođaj jako su važni sezonski mirisi. Njih možete postići isto na vrlo jeftin način, koristeći cimet, klinčiće, narančinu koru i slično. I ne zaboravite na glazbu. Nema toga što jedan stari božićni hit ne može popraviti, a kamo li zanimljiva kompilacija od onih klasičnijih pa do modernih pjesama.

JEDNOSTAVNO I NA POPUSTU – Profinjenije dekoracije mogu biti jako skupe, a većina ih gostiju, za razliku od inače, u božićno vrijeme ni ne želi. Naime, ono što žele je osjećati se kao kod kuće, u toplini bakina doma koji je bio ispunjen starinama, drvenim detaljima i skromnim ukrasima koji daju onu pravu draž. Sve što kupujete ili izrađujete činite na način da vam može poslužiti i iduće godine, a ukoliko ste se odlučili za potrošnu robu, krajem blagdana se opskrbite na popustima već za iduću sezonu!

Izvor:www.ugostitelj.hr