Porezna uprava najavila pojačan nadzor ugostitelja, trgovaca i iznajmljivača

Zanimljivosti
Porezna uprava najavila pojačan nadzor ugostitelja, trgovaca i iznajmljivača Objavljeno: 20.06.2016.

Porezna uprava najavila je pojačani nadzor ugostitelja, trgovaca, iznajmljivača i drugih uslužnih djelatnosti tokom ljetne sezone. Nadzori će se obavljati kontinuirano tijekom cijele ljetne sezone, u sve dane (uključujući i vikende) u vremenu od 0 do 24 sata, kako na Jadranu tako i u unutrašnjosti zemlje.

Prvenstveno se radi o provođenju pojačanih nadzora izdavanja računa kroz sustav fiskalizacije koju provode službenici Porezne uprave u suradnji s Carinskom upravom i drugim državnim tijelima ističu iz Porezne uprave te dodaju kako s obzirom kako je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine, vrijeme prilagodbe odavno je prošlo. „Obzirom da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine, vrijeme prilagodbe odavno je prošlo, ali još uvijek određeni broj poreznih obveznika izbjegava evidentiranje prometa i plaćanje poreza na štetu svih građana Republike Hrvatske! Tim svojim postupcima takvi porezni obveznici potiču sivu ekonomiju i nelojalna su konkurencija urednim poreznim obveznicima.“

Smatram kako smo svi protiv sive ekonomije i suzbijanja nelojalne konkurencije, no svakako bi bilo korektno od Porezne uprave da kod „sitnih“ propusta prvo izdaje upozorenje s rokom ispravka nego odmah drakonske kazne. Ako poduzetnik uredno plaća porez, prijavljuje goste i ima uredne papire, no nedostaje mu jedan papir, jedno slovo ili broj… tada svakako ne zaslužuje odmah drakonsku kaznu. To se odmah vidi da li netko radi po zakonu ili ne. Hrvatska ima stotine zakona i propisa, često niti sami poreznici kada ih pitate ne znaju odgovor na sva pitanja te dva različita porezna službenika daju drugačije odgovore, a kamoli malo poduzetnici.

Da, suzbijanju crnog tržišta, da sankcije onima koji se ne pridržavaju svih propisa i zakona, ali ne drakonskim kaznama ako netko nema jednu naljepnicu u apartmanu ili ugostitelju nedostaje 1 kn u blagajni.

Izvor: HrTurizam.hr