Kinezi ulažu 60 milijuna eura u Krapinske Toplice i Rimac Automobile

Zanimljivosti
Kinezi ulažu 60 milijuna eura u Krapinske Toplice i Rimac Automobile Objavljeno: 28.11.2017.

Ovaj tjedan u Šangaju se otvara ured Hrvatske gospodarske komore što je još jedan signal za "unaprijeđenje ukupne trgovinske razmjene" koja se povećala proteklih godina.

Skup 16 zemalja istočne i srednje Europe (CEEC) i Kine Hrvatskoj je bio važan za pozicioniranje u odnosima s tom svjetskom silom koja zadnjih godina pokazuje interes za ulaganja u ovaj dio Europe, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u Budimpešti, dodajući da su ključne sfere hrvatskog interesa infrastruktura, luke i turizam.

Plenković je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da Hrvatska bilježi velik rast dolazaka kineskih turista, te da ih 2018. očekuje preko 200.000. Sljedeće godine, vjerojatno u proljeće, u Dubrovniku će se održati sastanak ministara turizma u formatu 16+1 i Kine "kako bismo potvrdili interes kineskih investitora za hrvatski turizam i pozicionirali se", rekao je premijer. Dodao je i da se ovaj tjedan u Šangaju otvara ured Hrvatske gospodarske komore što je još jedan signal za "unaprijeđenje ukupne trgovinske razmjene" koja se povećala proteklih godina.

Zasad je poznato da je Kina dogovorila ulaganje u Krapinske Toplice u visini od 30 milijuna eura, a istu svotu navodno će uložiti kineska kompanija Camel koja proizvodi baterije za e-automobile u tvrtku Rimac Automobili.

Ako je suditi po prošle godine potpisanom Memorandumu o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova, Hrvatska se nada i većim ulaganjima.

Na pitanje o interesu Kine za izgradnju Pelješkog mosta, hrvatski šef vlade kazao je da ta zemlja "pokazuje veliki interes za ovaj dio Europe... te ne čudi da su se kandidirali i za izgradnju Pelješkog mosta".

Izvor: poslovni.hr