Filip Savić po treći je put postao najbolji hrvatski sommelier

Zanimljivosti
Filip Savić po treći je put postao najbolji hrvatski sommelier Objavljeno: 30.11.2016.

Na 20. Prvenstvu sommeliera u Opatiji, čije je finale održano večeras, 29. studenog, Filip Savić treći je put proglašen najboljim sommelierom u Hrvatskoj. Savić je pobijedio u konkurenciji 36 sommeliera, devet više nego lani. Gospodin Savić, koji je ove godine sudjelovao na Svjetskom prvenstvu sommeliera u Argentini, radi u rovinjskom five star hotelu Monte Mulini. Ovogodišnje hrvatsko prvenstvo sommeliera organiziriano je u opatijskom hotelu Ambasador. Zanimljivo je da se i prvo prvenstvo, prije 20 godina odvijalo baš u opatijskom Ambasadoru.

Prvenstvo sommeliera Hrvatske počelo je u ponedjeljak ujutro četvrtfinalom, koje se sastoji od pismenog ispita od 60 minuta i praktičnog dijela od pola sata. Pismeni ispit je anoniman, piše se pod šifrom, aa obuhvaća pitanja iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), pitanja iz struke (zadaća sommeliera, osnovni pribor, posluživanje vina, dekantiranje itd.) Praktični dio sastoji se od blind tastinga i pisanog opisa jednog bijelog i jednog crvenog vina. Kandidati ocjenjuju i opisuju vino i pokušavaju locirati porijeklo, proizvođača, berbu, trajnost i daju preporuke uz jelo.

Dvanaest natjecatelja s najviše bodova ulazi u polufinale. Tamo polažu pismeni test na engleskom jeziku o svjetskim vinima i o vodećim vinskim regijama Europe i svijeta, zadatak blind tastinga je prepoznavanje tri vina i dva žestoka pića, uz preporuke slaganja jela i vina na konkretnim primjerima, predstavljanje, otvaranje i posluživanje vina gostima. U finalu se bore tri najbolja sommeliera prema bodovima iz četvrtfinala i polufinala, koji pred publikom pokazuju vještinu predstavljanja i otvaranja pjenušca, posluživanja i dekantiranja crnog vina, prepoznavanja vina i žestokih pića, znanje u ispravljanju vinske karte, kreaciji tematskih menua i daju preporuke vina uz zadani menu, a ocjenjuje se i rastakanje iz magnuma i ophođenje s gostima.

Nacionalna i regionalna natjecanja sommeliera organizira Hrvatski sommelierski klub, čiji je predsjednik ugledni istarski publicist Franko Lukež.

Izvor: http://plavakamenica.hr