Elementi za uspješniji turizam: cjeloživotno obrazovanje, unaprjeđenje, rad kroz zabavu te uslužnost prema djelatnicima

Zanimljivosti
Elementi za uspješniji turizam: cjeloživotno obrazovanje, unaprjeđenje, rad kroz zabavu te uslužnost prema djelatnicima Objavljeno: 15.11.2016.

U hotelu Lone u Rovinju, u četvrtak, 03.11.2016. godine, u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam, održan je Forum o mladim djelatnicima u turizmu kao jedna od aktivnosti projekta...

U hotelu Lone u Rovinju, u četvrtak, 03.11.2016. godine, u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam, održan je Forum o mladim djelatnicima u turizmu kao jedna od aktivnosti projekta „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u turizmu“ financiranog iz Zaklade Adris.

Forum je otvorila voditeljica projekta dr. sc. Marinela Dropulić Ružić rezultatima istraživanja temeljenih na 5060 upitnika prikupljenih na nacionalnom uzorku učenika srednjih turističkih škola, studenata fakulteta turističkog smjera te mladih djelatnika koji su radili u hotelskim objektima na cijelom priobalju (mladih u dobi od 15 do 35 godina).

Rezultati istraživanja ukazuju da mladi žele raditi u turizmu, ali da je potrebno poboljšati njihovu edukaciju i odnos prema cjeloživotnom obrazovanju te programe praktične nastave. Mladi izražavaju nezadovoljstvo realnom slikom rada u turizmu koju dobiju kroz školovanje, stoga je potrebno iznaći modele učenja koji mlade što bolje pripremaju na rad u turizmu te koji bi doveli do boljeg razumijevanja sustava njihovih vrijednosti kako bi se u organizacijama što manje osjetili generacijski jazovi na radnom mjestu. Što se mladi osjećaju kompetentnije za rad u turizmu i što su skloniji multitskingu to će njihova angažiranost na radnom mjestu biti veća, a kad se tome pridoda zadovoljstvo organizacijskim čimbenicima (visina plaće, plaćanje prekovremenih sati, mogućnost stalnog zapošljavanja) stvaraju se uvjeti u kojima će mladi željeti ostati raditi u ovoj struci.

4

Uslijedila je dinamična panel rasprava na temu „Govorimo li jezikom mladih“ koju je moderirala dr. sc. Barbara Sladonja (Institut za poljoprivredu i turizam) koja je pokretač brojnih inicijativa vezanih za mlade ljude. Panelisti: dr. sc. Irena Kiss (Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula), Marina Franolić, BA (konzultantska tvrtka Proficiscor), prof. dr. sc. Zdenko Cerović (Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija), Karin Šćulac (učenica, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula) te Kristina Rabar, mag. oec. (Fakultet turizma i ekonomije, Pula) raspravljali su o problemima školovanja u Hrvatskoj te o primjerima školovanja u inozemstvu, o načinu na koji se stječu vještine za rad u turizmu te o izazovima za poboljšanje srednjoškolske prakse. Istaknuto je da mladi iako ne preferiraju učiti kroz pomoćne poslove na praksi i na početku svojih karijera, upravo te faze učenja je potrebno proći kako bi se bolje razumjeli operativni procesi. Također je naglašeno da se mlade uz obavljanje prakse u Hrvatskoj treba poticati i na obavljanje prakse u inozemstvu.

Potom je uslijedio panel „Jedan na Jedan“: „ Upravljanje djelatnicima u novom tisućljeću“ na kojem su dr. sc. Marinela Dropulić Ružić i dr. Anna Kralj s Griffith Sveučilišta u Australiji, istaknuli važnost primjene „fish philosophy“ u turizmu pr ičemu ja naknadno dr. Kralj objasnila ključne odrednice održivog upravljanja ljudskim potencijalima kao ključni smjer budućnosti turizma.

Panel, Turizam – poželjan poslodavac“ moderirao je Zoran Kasum, dipl. oec, (HD Consulting) s bogatim iskustvom stečenim kroz brojne projekte u hotelijerstvu. Panelisti: Nikolina Lokmer (bivša direktorica hotela Lone), Bruno Bulić (Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije), dr. sc. Iva Bahunek (direktorica UPUHH-a) te Tanja Lorencin Matić (v. d. predstojnice HZZ Pula) raspravljali su o problematici rada u turizmu, o nedostatku radne snage, o suradnji HZZ-a s poslodavcima, o uvjetima rada u turizmu, te o potrebnim promjenama kojima bi se turizam počeo percipirati kao poželjno radno mjesto. Dok je s jedne strane istaknut veliki problem nedostatka radne snage za sezonu koja je pred nama, s druge strane su izneseni sindikalni pogledi na tu problematiku s naglaskom da investicije u objekte ne prate ulaganja u ljude. Istaknute su i pozitivne strane turizma te potreba da se taj posao radi sa strašću.

12-kopija

Što je mladima stvarno važno za karijeru u turizmu?

U namjeri za što boljim razumijevanjem načina na koji mladi percipiraju rad i karijeru u turizmu, u sklopu projekta osmišljen je natječaj prema svim turističkim školama u Hrvatskoj pri čemu je projektni zadatak bio izrada kreativnog videoklipa na temu: „Što je meni stvarno važno za karijeru u turizmu?“. Tri najbolja videoklipa dolaze iz srednje škole Prelog, srednje škole Buje te srednje škole Đurđevac i uz novčane nagrade, suradnica na projektu dr. sc. Klara Trošt Lesić im je na Forumu o mladim djelatnicima, uručila priznanja za njihovu kreativnost i angažiranost. Svaki videoklip ima svoju posebnu poruku vezanu za rad u turizmu koje se mogu sažeti na sljedeći način: 1) „Želim biti gospodin kuhar i gospodin konobar kako bi svoje goste tretirali kao KRALJEVE“, 2)„ Turizam je pozitivan; ne razmišljaj puno o turizmu, uključi se u turizam“, 3) „Novac, ulaganje, znanje, edukacija te pošteni poslodavac su neki od važnih elemenata za karijeru u turizmu.

Zadnji panel na Forumu: „Budućnost? Izazovi? Što nam je činiti?“ moderirao je prof. dr. sc. Mato Bartoluci sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu s bogatim profesorskim i znanstvenim djelovanjem u području turizma. Panelisti: dr. sc. Sanja Čižmar (HD Consulting), mr. sc. Marija Kalinić (konzultantska tvrtka EPPUR SI MUOVE), Veronika Mesarić (učenica, srednja škola Prelog), Korado Korlević (predsjednik Zaklade Adris) te Sanja Bareza, dipl. oec. (Ministarstvo turizma, Sektor za konkurentnost ljudskih potencijala u turizmu kroz EU fondove, Uprava za upravljanjem kvalitetom, međunarodnom suradnjom i EU) kao ključni zaključci su istaknuti da i učenici i roditelji trebaju „premostiti“ strah vezan za odlazak na praksu u inozemstvo pri čemu je informiranost važan čimbenik u tome. Dodatno, istaknuto je da je kvaliteta života u Hrvatskoj ipak bolja u odnosu na razvijene ekonomije ali potrebno je poboljšati odnos uloženog rada i zarade.

5

Zaključeno je da svatko treba kvalitetno raditi svoj posao; država treba stvarati povoljno okruženje, studenti trebaju iskoristiti o odabrati dobre prilike koje im se nude tijekom studiranja, a poslodavci trebaju poraditi na organizacijskoj kulturi i klimi. Kao važna smjernica za poslodavce je unaprjeđenje menadžerskih vještina posebno kod mladih menadžera. Budućnost je svijet učenja, pri čemu je važno mlade naučiti učiti jer već sada, a još više u budućnosti će morati znati upravljati spoznajama i informacijama. U pozitivnom tonu je zaključeno da je turizam dinamičan i kreativan posao posebno za mlade i oni koji možda ne planiraju karijeru u turizmu, kroz poslove u turizmu mogu steći brojne vještine.

U narednom razdoblju bit će predstavljen i tiskani priručnik na hrvatskom jeziku te e-book na engleskom jeziku koji će sumirati rezultate istraživanja te trendove vezane za rad u turizmu. Više o cijelom projektu pogledajte na web stranicama www.et.iptpo.hr ili Facebook stranici www.facebook.com/mladiuturizmu

Prilog / REZULTATI ISTRAŽIVANJA: MLADI DJELATNICI U TURIZMU

Izvor: HrTurizam.hr