DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PIZZE: Ovo sigurno ne znate o svojoj omiljenoj deliciji

Zanimljivosti
DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PIZZE: Ovo sigurno ne znate o svojoj omiljenoj deliciji Objavljeno: 09.02.2020.

Međunarodni dan pizze se slavi 9. veljače i povodom toga vam donosimo nekoliko činjenica o tom jelu koje dosad niste znali.

Uobičajneo je mišljenje da pizza potječe iz Italije. no, to nije točno. Smišljena je još u antičkoj Grčkoj čim su Grci usavršili ‘tajnu’ miješanja brašna s vodom.

Isprva je to bio plosnati kruh koji se pekao ispod užarenog kamena, a drevni ‘pizza-masjtori’ premazivali su ga uljem pomiješanim sa začinima.

Izgled kakav nam je danas poznat, poprimila je vjerojatno tek negdje krajem 16. ili početkom 17. stoljeća, kada je iz Amerike u Europu stigla rajčica, bez koje danas pizzu gotovo ne možemo zamisliti.

U 18. stoljeću, ova ‘pogača premazana umakom od rajčice’ stiže do Napulja, u Italiji, i vješti trgovci namirisali su potencijal: pizza se, već tada pod tim imenom, počela peći i prodavati po trgovima.

Na tijesto je stavio rajčicu, mozzarellu i svježi bosiljak, navodno inspiriran bojama talijanske zastave (crvena, bijela i zelena). To je, naravno vjerojatno samo romantizirana verzija, jer je puno vjerojatnije da je kraljevski kuhar na novo jelo koje je kraljica trebala probati stavio provjerenu kombinaciju sastojaka.

Pizza je, naravno, dobila ime Margherita (sasvim prikladno). I, tako je sve počelo…

Autor: Magazin.hr