58 posto mladih nakon školovanja želi raditi u turizmu

Zanimljivosti
58 posto mladih nakon školovanja želi raditi u turizmu Objavljeno: 26.10.2016.

Na Forum o mladim djelatnicima u turizmu koji se održava 03.11.2016 godine u hotelu Lone u Rovinju biti će predstavljeni rezultati zanimljivog istraživanja o mladima u turizmu, kao i razni paneli i konstruktivne rasprave. Forum je kreiran kao kombinacija panel rasprava i prezentacija pri čemu je osmišljen i dramski monolog te predstavljanje videoklipova putem kojih mladi poručuju što je njima stvarno važno za karijeru u turizmu.

Uz predstavljanje rezultata istraživanja provedenog od travnja do rujna 2016. kojim je prikupljeno 5060 upitnika od mladih koji tek ulaze na turističko tržište rada (1936 učenika +554 studenta) i onih koji su već zaposleni (2570 djelatnika hotelskih objekta), na Forumu će o izazovima zapošljavanja, motiviranju, popularizaciji i profesionalizaciji zanimanja, te problemima s praksom i prvim radnim iskustvima, vještinama i usavršavanju, raspravljati Predstavnik ministarstva turizma, domaći konzultanti, profesori srednjih turističkih škola i fakulteta, učenici, studenti, predstavnici sindikata te predstavnici poslodavaca u hotelijerstvu.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Unatoč činjenici da svjedočimo lošim iskustvima mladih po pitanju sezonskog rada, rezultati ovog istraživanja ( N=5060 ) ukazuju da mladi ipak žele raditi u turizmu.

Rezultati istraživanja: Odanost profesiji

63% - zadovoljno turizmom kao izborom karijere

58% - nakon školovanja želi raditi u turizmu

55% - preporučili bi posao u turizmu prijateljima i rodbini

50% - nije im bitno da su menadžeri

34% - važna im je visina plaće

34% - ne bi radili bilo što u turizmu

Na Forumu sudjeluju dr. sc. Anna Kralj i dr. sc. Thomas Baum, eminentni stručnjaci iz Australije i Velike Britanije iz područja upravljanja ljudskim potencijalnima i strateškog menadžmenta u turizmu.

Annino bogato iskustvo na menadžerskim pozicijama u hotelijerstvu te konzultantski rad u velikim uspješnim kompanijama kao što su Marriott International, Intercontinental Hotels Group te MGM Grand and Sands China, zasigurno mogu biti korisni domaćoj publici jer će se kroz ovaj panel posebno objašnjavati primjeri dobrih praksi na način da se povežu s hrvatskim poslovnim okruženjem pri čemu će se i publika moći uključivati u raspravu.

Profesor Baum će se pridružiti putem Skypa i njegovo izlaganje će biti usmjereno na budućnost rada u turizmu, odnosno na sve ono što nas očekuje u budućnosti, a o čemu trebamo ili smo već trebali početi razmišljati. S obzirom na njegovo 30-godišnje iskustvo u strateškom planiranju i razvoju stručnih i profesionalnih edukacija i obrazovanja, te iskustvo konzultantskog rada u privatnom i javnom sektoru te sudjelovanje na internacionalnim projektima u preko 45 zemalja na 5 kontinenata, sigurni smo da će publika imati brojne koristi od njegovog nastupa.

U sklopu projekta kreirana je se web stranica: http://et.iptpo.hr/ koja će služiti kao edukativna platforma za (mlade) djelatnike u turizmu, te je pokrenuta i facebook stranica:https://www.facebook.com/mladiuturizmu/, a krajem 2016. godine izdaje se priručnik koji će rezultate istraživanja sistematizirati na zanimljiv način široj publici.

PROGRAM

PANELISTI

REGISTRACIJE I PRIJAVE

Izvor: HrTurizam.hr