Ovih 12 znakova otkrivaju lošeg konobara

Savjeti za posloprimce
Ovih 12 znakova otkrivaju lošeg konobara Objavljeno: 26.07.2016.

Dobri konobari često su pokazatelj kvalitetnog ugostiteljstva, a da bi sve dobro funkcioniralo cjelokupno osoblje mora zajednički raditi na tome.Vrlo je teško naći osobu koja će voljeti ovaj posao, koja će se truditi da radi što bolje, te koja će biti poštena prema kolegama i gostima. Neke sitnice otkrivaju trzavice koje mogu, ako se na vrijeme ne riješe, prerasti u nešto više.

Provjerili smo što najviše živcira konobare kada je riječ o njihovim (ne)radnim kolegama.


1. Kada nema dovoljno čistog pribora na početku smjene

To se događa kod onih kada završe s poslom točno u minutu kada im smjena završava, a za sobom ostave nered. Oni koji dolaze se prvo moraju dobro organizirati jer nerijetko nemaju dovoljno šalica ili žličica za kavu i sl.

2. Priprema pića bez mjerenja

Neki su toliko sigurni kako znaju pravu mjeru kod spremanja pića, pa misle da ne trebaju izmjeriti koliko primjerice, ide juicea u juice-votku. „Jer su to već napravili na tisuće puta.“

Ovo nije nepošteno samo prema kolegama, kojima onda ne odgovaraju prodane količine proizvoda, već i prema gostima koji svaki put dobiju piće na drugačiji način.

3. Pauza za vrijeme gužve

Pod takvom se pauzom najčešće misli pauza za pušenje, što nikako nije pošteno prema onima koji nemaju takvu naviku. A još je nepoštenije kada se događa u vrijeme gužve. Na takav se način samo potiče loše raspoloženje koje će gosti vjerojatno s vremenom također osjetiti.

4. Odabir posla zbog besplatnog pića

Riječ je o onima koji ne vole ovaj posao, rade samo zato jer moraju nešto raditi, a velika im je prednost ovog posla – besplatno piće. Naravno, konzumiraju ga često te je nerijetko riječ o alkoholu.

5. Često želi promjenu smjene ili slobodan dan

Potpuno je razumljivo zamijeniti nekoga zbog obaveza ili bolesti, no sumnjivo je kada se svako malo traži slobodno. Definitivno nepošteno ponašanje koje se neće dugo tolerirati.

6. Ne brine za kvalitetu

Gost će popiti kavu bez obzira kakva ona bila? Ne zanima ih kakvo će biti piće, nego koliko brzo dolazi? Ako ti je nešto slično palo na pamet, vjerojatno ne radiš dobro svoj posao.

Da, možda će gosti popiti tu lošu kavu kod tebe, ali se vrlo vjerojatno neće vratiti. Kvaliteta bi trebala biti na prvom mjestu, pogotovo danas kada su gosti sve kritičniji i otvoreniji, te u vrijeme kada je konkurencija ogromna.

7. Ne vraća stvari na svoje mjesto

Kad je gužva, organizacija je iznimno bitna. Ako je samo nekoliko stvari tamo gdje ne bi trebale biti, nastaje kaos koji će se odraziti na goste. Zaposlenici bi se trebali na vrijeme dogovoriti kako bi organizacija trebala funkcionirati i što se više držati zadanoga.

8. Ne pazi na higijenu

Ne pazi dovoljno na čistoću šanka i stolova, ali također ni na svoju. Posebno je važno paziti na takve sitnice prilikom posluživanja gostiju – pa nikako ne smije dirati rub čaše ili vrh žličice, te se podrazumijeva kako čaše ili šalice moraju biti potpuno čiste kada se serviraju.

9. Više se druži s gostima, nego što radi

Jasno je da se nakon nekog vremena konobari sprijatelje sa stalnim gostima i nerijetko s njima popiju koje piće. No kada se treba raditi, takve se situacije sigurno trebaju izbjegavati jer u suprotnom „nastrada“ kolega u smjeni.

10. Drugačije se ponaša prema gostima od kojih misli da će dobiti napojnicu

Svaki je gost isti i prema svakom se treba maksimalno truditi. Osmijeh, uslužnost, profesionalnost i kulturno ponašanje baš prema svakom gostu treba biti nužnost. U suprotnom, izgledate očajno i u očima gostiju, ali i radnih kolega.

11. Mrzovoljnost

Gosti dolaze u kafić kako bi se opustili, odmorili i zabavili. Ako ih poslužuje osoba koja vrti s očima, koja im bezobrazno odgovara, te na kojoj nikad nisu vidjeli smiješak vrlo vjerojatno neće baš biti zadovoljni s uslugom. Takva osoba vrlo jasno pokazuje kako ne želi raditi takav posao, i da ju očito živcira svaka narudžba, koja joj je doslovno izvor zarade.

12. Alkoholiziranje za vrijeme radnog vremena

Problem koji se često pojavljuje u ovom poslu. Nekada je u redu popiti jedno piće pri kraju smjene, no konstantno ispijanje piva ili žestica nije dobra ideja. Iz razloga što tada vjerojatno zanemarujete goste i kolege, a i takva situacija sigurno nije nikome privlačna.

Izvor: bogati.eu