KRONIČAN NEDOSTATAK RADNE SNAGE U HRVATSKOJ: Više od 7.000 tvrtki zatražilo zapošljavanje 50 tisuća stranaca. Evo što je najtraženije

Novosti
KRONIČAN NEDOSTATAK RADNE SNAGE U HRVATSKOJ: Više od 7.000 tvrtki zatražilo zapošljavanje 50 tisuća stranaca. Evo što je najtraženije Objavljeno: 02.06.2022.

Više od 7.000 tvrtki zatražilo je u prva četiri mjeseca mišljenje Zavoda za zapošljavanje da im se dopusti zapošljavanje gotovo 50 tisuća stranaca u tristo različitih zanimanja, piše u četvrtak Večernji list.

Mišljenje je jedna od procedura predviđena propisom o zapošljavanju stranaca, te se ono pribavlja za one radnike kojih nema dovoljno u Hrvatskoj, a kojih, pak, zanimanja ima ili nema dovoljno utvrđuje se prethodnim testom tržišta rada.

Po podacima MUP-a, u Hrvatskoj je u travnju privremeno boravilo oko 84 tisuće stranaca, dok stalni boravak ima njih oko deset tisuća - zajedno gotovo sto tisuća stranaca, većinom iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, Ukrajine, Kine, Nepala, Indije i Filipina.

Poslovi na kojima se ti ljudi zapošljavaju tradicionalno su deficitarni i vezani su uz graditeljstvo, turizam i ugostiteljstvo te metalsku industriju. Domaće su tvrtke tako tražile zeleno svjetlo Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da zaposle po više od tri tisuće radnika u visokogradnji te konobara i kuhara.

Između 2.300 i 3.000 zahtjeva odnosilo se na pomoćne kuhare, sobarice, kuhare i zidare. Između 1.000 i 2.000 bilo je zahtjeva za zavarivače, bravare, fasadere, pomoćne konobare te čistače ili čistačice. Zavod za zapošljavanje navodi da je prosječna bruto plaća traženih stranih radnika iznosila od najnižih 4.900 kuna za pekare do najviših 6.251 kunu za kuhare.

Pri objavi testa tržišta rada poslodavci samostalno upisuju visinu plaće u bruto iznosu, koja ne može biti niža od plaće definirane uredbom o visini minimalne plaće za 2022., pojašnjavaju u Zavodu za zapošljavanje.

Od njihove se bruto plaće odbija 20 posto mirovinskih doprinosa te porez i prirez na dohodak ako stranac nema osobnih olakšica za uzdržavanu djecu. Neto bi to bila plaća od 4.000 do 4.800 kuna za mladog stranca bez uzdržavanih članova obitelji.

Građevinski sektor, prema službenim podacima, ima prosječnu neto plaću od oko 6.000 kuna, a slično je i u turizmu i ugostiteljstvu. Najbolje plaćeni VKV radnici imaju bruto plaće od 7.100 do 7.600 kuna, a u sindikatu kažu da bruto plaće koje su poslodavci ponudili strancima uglavnom odgovaraju njihovoj stvarnoj zaradi.

Ne čudi, stoga, da nemaju dovoljno radnika. Stranci koje angažiraju domaće tvrtke sve češće dolaze iz izrazito siromašnih azijskih država.

lako je moguće da osim neto plaće na koju su stranci prijavljeni poslodavci isplaćuju dodatne dnevnice, neoporezive naknade, plaćaju smještaj i hranu, što sve zajedno povećava primanja stranaca i poskupljuje satnicu, sve je to premalo da bi se itko osjećao sigurno. Poslodavci na taj način ne mogu računati da će doći do potrebnog broja radnika, a ni radnici ne mogu pokriti golu egzistenciju, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Izvor: Glas Istre