Hrvatska među četiri zemlje EU s padom zaposlenosti

Zanimljivosti
Hrvatska među četiri zemlje EU s padom zaposlenosti Objavljeno: 15.03.2017.

Hrvatska i Grčka zadržale su mjesto u skupini, uz pad broja zaposlenih za 0,3 odnosno 0,1 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. godine.

Hrvatska je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježila blagi pad zaposlenosti na tromjesečnoj razini, svrstavši se time u skupinu s Estonijom, Grčkom i Litvom, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, čiji podaci pokazuju i rekordan broj zaposlenih u Europskoj uniji u cjelini.

U Hrvatskoj je broj zaposlenih u razdoblju od listopada do prosinca 2016. smanjen za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je stagnirao, pokazuju podaci Eurostata.

Najviše je među zemljama EU na tromjesečnoj razini smanjen broj zaposlenih u Estoniji, za 1,5 posto, te u Grčkoj, za 0,9 posto, i Litvi, za 0,2 posto.

I na godišnjoj je razini broj zaposlenih smanjen u četiri zemlje ali je sastav skupine izmijenjen.

Hrvatska i Grčka zadržale su mjesto u skupini, uz pad broja zaposlenih za 0,3 odnosno 0,1 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2015. godine.

Najveći je pad zaposlenosti na godišnjoj razini bilježila Rumunjska, za 1,2 posto, te Latvija, za 0,9 posto.

Malta s najvećim skokom broja zaposlenih

Najviše je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca porastao broj zaposlenih na Malti, za 1,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Ta je otočna zemlja zabilježila i najveći skok broja zaposlenih na godišnjoj razini u EU, za 5,1 posto.

Uz bok Malti svrstali su se i Cipar i Luksemburg. U te dvije zemlje broj zaposlenih porastao je na tromjesečnoj razini za po 0,9 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u Luksemburgu uvećan je za 3,2 posto, te za 3,0 posto na Cipru.

Rekordan broj zaposlenih u EU

Na razini Europske unije sezonski prilagođen broj zaposlenih porastao je u četvrtom tromjesečju za 0,2 posto, istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju, izračunali su u Eurostatu.

U eurozoni tempo zapošljavanja blago je ubrzao, pa je broj zaposlenih u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećan za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porastao 0,2 posto.

Ukupno je u posljednja tri mjeseca 2016. godine u EU zaposleno bilo rekordnih 232,9 milijuna građana. Od toga ih je u eurozoni zaposleno bilo 153,9 milijuna, najviše u nešto više od devet godina.

U cijeloj prošloj godini zaposlenost je u EU porasla za 1,2 posto, u odnosu na 1,0 posto koliko je uvećana u 2015. godini. U eurozoni porasla je 1,3 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u 2015.

Izvor:poslovni.hr