Nova mjera osposobljavanja za ugostiteljska zanimanja!

Turizam i ugostiteljstvo
Nova mjera osposobljavanja za ugostiteljska zanimanja! Objavljeno: 06.07.2016.

HOK i HZZ napravili su važan potez prema rješavanju nedostatka turističko-ugostiteljskog kadra kroz organizaciju osposobljavanja na radnom mjestu i to za četiri zanimanja

Učinjen je prvi korak prema rješavanju velike nezaposlenosti s jedne i nedostatka ugostiteljskog kadra s druge strane. Naime, predstavnici Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prije nekoliko su dana potpisali Sporazum o suradnji o osposobljavanju na radnom mjestu – obrazovanje za poznatog poslodavca za ugostiteljska zanimanja. Ovaj model provodi se u sklopu Programa mjera aktivne politike zapošljavanja za 2016. godinu i to za četiri zanimanja; sobarice, poslužitelja jela i pića, priprematelja jednostavnih jela i slastica te priprematelja bureka i pizza.

Cilj je osigurati potrebnu radnu snagu za turističko-ugostiteljsku djelatnost, prije svega kada je riječ o sezonskom zapošljavanju. Nedostatak sezonskih radnika kulminirao je kao nikada upravo ove godine, zbog čega su se na noge proteklih mjeseci podigle sve nadležne institucije, upozoravajući na provođenje hitnih i nužnih mjera kroz nekoliko zajedničkih sastanaka. Međutim, tek je u svibnju postalo jasno da će Hrvatskoj uslijed sve većeg odlijeva radne snage u inozemstvo faliti čak oko 30.000 sezonaca, zbog čega su mnogi poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu počeli razmišljati i o uvozu radne snage uz više od 200.000 nezaposlenih na domaćoj burzi rada. Oni će sada, zahvaljujući ovoj mjeri, dobiti novu mogućnost prekvalifikacije.

Ova vrsta osposobljavanja sastoji se od praktičnog dijela obrazovanja koji se provodi kod odabranih poslodavaca obrtnika i teorijskog u nadležnosti HOK-a. Programi traju šest tjedana, a namijenjeni su osobama koje su stekle kvalifikaciju u turističko-ugostiteljskom sektoru, ali nemaju radno iskustvo, odnosno imaju nedostatno radno iskustvo, kao i onima koje su radile ili žele raditi navedene poslove, ali nemaju kvalifikaciju. Po završetku programa polaže se ispit o stručnoj osposobljenosti u HOK-u.

Prve edukacije započele su danas, u prvoj fazi za četiri zanimanja uključeno je oko stotinu obrtnika ugostitelja, dok će mjerama osposobljavanja biti obuhvaćeno 1100 nezaposlenih.

– Nadam se da ćemo uskoro u suradnji s HZZ-om biti u prilici ponuditi programe osposobljavanja i za druga zanimanja – poručio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec.

Izvor: Ugostitelj.hr