Uz ovih 10 savjeta postani profesionalni koktel majstor/barmen

Novi trendovi
Uz ovih 10 savjeta postani profesionalni koktel majstor/barmen Objavljeno: 04.07.2016.

Miksanje pića za koktel je lagan zadatak, no stvoriti kvalitetno piće i pružiti odličnu uslugu je već zahtjevnije. Nekoliko vam savjeta može pomoći u ostarivanju takvih ciljeva.

Kažu da je koktel kao i prelijepa žena kod muškaraca. Na oko treba biti zavodljiv, na miris uzbudljiv i konačno na okus – božanstven.

Donosimo savjete za koktel majstore koji tek počinju s ovim načinom usluge, a temelje se na preporukama profesionalaca.

1. Fokusiraj se na uslugu, a ne samo na piće

Zapamti da je tvoj posao posluživanje gostiju koji moraju biti centar tvojeg rada. Ako su zadovoljni s pristupačnošću, znanjem, profesionalnošću i komunikativnošću osoblja, usluga će im sigurno ostati u sjećanju. Čak iako im piće nije bilo vrhunsko, a ako su se dobro osjećali, vjerojatno će vam se opet vratiti. Pića spremaj što brže, te uvijek pazi na sve goste i na to treba li im nešto.

2. Sve probaj prije serviranja

Kako ćeš znati što je dobro, a što loše ako osobno sve ne kušaš? Ako želiš napraviti novi koktel miks, sigurno ćeš se na početku nekoliko puta razočarati dok ne dobiješ ukusnu i željenu kombinaciju. No, isprobavajući svoja pića primijetit ćeš svoj napredak i usavršavanje prakse.

Najbolji način da nakon nekoliko isprobavanja održiš usta svježima i čistima je ispijanje vode sa sodom koja će neutralizirati prethodne okuse. I ako nisi zadovoljan sa svojim koktelom, a ne znaš što učiniti, potraži drugo mišljenje. Nikad ne znaš što se drugima može svidjeti.

3. Budi željan znanja

Nauči sve o sastojcima, konobarenju i spremanju koktela. I ono što ti se možda ne sviđa i što ne prakticiraš. Ispituj sve i istražuj jer ćeš samo tako postati najbolji.

4. Nemoj biti pretenciozan

Pokazuj gostima da si tamo zbog njih, te im pokaži kako su dobrodošli. Podijeli s njima entuzijazam svoga posla te ih nauči nešto, no samo ako pokazuju zanimanje za to. Budi uvijek uslužan i komunikativan, te budi originalan u svojem radu.

5. Nemoj biti lijen

Za spremanje dobrog koktela važno je znanje i dobri sastojci. Ako koristiš prosječne sokove ili alkoholna pića, onda će i tvoj koktel biti takva. Isto vrijedi i za voće, ako si zadovoljan s nedovoljno ukusnim i sočnim namirnicama, to samo pokazuje kako se baš ne želiš previše potruditi oko miksanja.

6. Izbjegni neurednost

Kada je gužva, koktel majstori često skraćuju svoju prezentaciju kako bi što brže poslužili specijalitet, a time često smanjuju i kvalitetu pića. U takvim su situacijama neuredni i često se „izgube“ pa postoji šansa da sve završi katastrofom. No što je više razbacanih i neiskoristivih stvari na tvojem pultu ili stolu, to ćeš biti sporiji i manje efikasan. Navike čišćenja i spremanja je dobro odmah usvojiti kako bi poslije bili dio rutine.

7. Bez previše prilagođavanja

Nakon nekog vremena ćete prepoznavati paletu okusa, te ćete shvatiti kako nijanse stvaraju dobre koktele. No kada jednom pronađete svoj savršen miks, nemojte se baš svaki put truditi da ispadne točno tako. Zato je dobro mjeriti količinu svakog sastojka kako bi se u željenom vremenu napravio dobar koktel.

8. Oprezno protresi

Kokteli koji sadrže sokove moraju se dobro protresti, dok je one samo s alkoholom potrebno samo promiješati.

9. Točni sastojci

Kao što smo već napomenuli, iznimno je važno mjeriti količinu svakog sastojka koktela. Točnim sastojcima stvarate dobre koktele. A kada točno znate kako će svaki sljedeći korak izgledati, onda pokazujte i gostima kako te precizni i profesionalni u svojem poslu.

10. Komunicirajte

Svaki odnos napreduje s dobrom komunikacijom. Dopustite da vam gosti otkriju što im se možda ne sviđa i ne shvaćajte to osobno, već kao priliku za poboljšanje. Naravno, ne morate raditi na svakoj primjedbi jer se gosti razlikuju pa nešto što možda nije dobro jednom, za njih će sljedećih deset biti odlična kombinacija. Isto tako, nemojte se bojati tražiti pomoć i savjet od drugih profesionalaca.

Naravno, ovo su samo neki savjeti koji vas mogu usmjeriti prema ovoj profesiji za koju je potrebno puno znanja, ukusa i prakse.

Izvor: bogati.eu