LJETO NIJE PROPALO? Valter Flego tvrdi: Možemo udahnuti život u posrnuli sektor turizma

Novi trendovi
LJETO NIJE PROPALO? Valter Flego tvrdi: Možemo udahnuti život u posrnuli sektor turizma Objavljeno: 16.05.2020.

EUROPSKE SMJERNICE

14.05.2020 20:39 | Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

Ovo su dobre vijesti za građane Istre i Hrvatske koji, nakon dobrih rezultata u borbi protiv pandemije, sada već optimističnije mogu promišljati nadolazeću sezonu, komentar je europarlamentarca Valtera Flega na jučer objavljene smjernice Europske komisije o tome kako na siguran način ponovno pokrenuti turizam.

Dva mjeseca nakon početka pandemije i nekontroliranog zatvaranja granica, EK preporučila je koordinirano ukidanje ograničenja putovanja unutar Europske unije. Iako određena pitanja ostaju neodgovorena, poruka je jasna - zdravlje je na prvom mjestu, a ukoliko se nastave pozitivni trendovi u borbi sa pandemijom, ljeto nije propalo. Samo zajedničkom suradnjom možemo građanima EU-a omogućiti odmor u inozemstvu, možemo udahnuti život u posrnuli sektor turizma.

Ovo su dobre vijesti za građane Istre i Hrvatske koji, nakon dobrih rezultata u borbi protiv pandemije, sada već optimističnije mogu promišljati nadolazeću sezonu, prvi je komentar europarlamentarca Valtera Flega na jučer objavljene smjernice Europske komisije o tome kako na siguran način ponovno pokrenuti turizam.

Veliki gubici

Slobodno kretanje i prekogranična putovanja ključni su za sektor turizma. Iz tog razloga Komisija predlaže postupni i koordinirani pristup koji započinje ukidanjem ograničenja između država članica s dovoljno sličnom epidemiološkom slikom. Budući da ostaje otvoreno pitanje što se točno podrazumijeva pod dovoljno sličnom epidemiološkom situacijom, teško će biti izbjeći bilateralne pregovore među državama članicama, čemu se EK protivi.

Komisija je u svojoj strategiji donijela smjernice za siguran rad hotela i ugostiteljskih objekata, ali i istaknula važnost digitalizacije i tehnološkog napretka u razdoblju koje slijedi. Kako bi se vratilo povjerenje u sigurna putovanja diljem Europe, oblikovat će se "Digitalna interaktivna karta EU", koja će biti ažurirana na dnevnoj bazi i sadržavati sve najnovije epidemiološke informacije svih država članica. Time će građani u svakom trenutku moći ocijeniti stanje u željenoj destinaciji.

- Važno je napomenuti da su ovo preporuke EK-a. Hoće li ih se zaista svi pridržavati, tek trebamo vidjeti. Kada je tema zdravstvo i sigurnost građana, glavnu i posljednju riječ ipak imaju države članice, napominje Flego.

Prema procjenama turističke industrije, gubici na europskoj razini dosegli su 50 posto za hotele i restorane, 85 posto za turoperatore i turističke agencije, 90 posto za kruzere i aviokompanije. Bilježi se i do 90 posto manje rezervacija u usporedbi s ranijim godinama. U dokumentu Europske komisije navodi se i da je kriza najviše pogodila mala i srednja poduzeća, koja se suočavaju s problemima nelikvidnosti i neizvjesnosti, bore se za opstanak, za svježi kapital i zadržavanje svojih zaposlenika.

Financijska pomoć

"Bez hitnih mjera i financijske pomoći za premošćivanje ovog razdoblja, mnoge bi tvrtke mogle bankrotirati u narednim tjednima i mjesecima. Unija je osigurala milijardu eura garancije za Europski investicijski fond, što će omogućiti zajmove u visini od osam milijardi eura za 100 tisuća malih i srednjih poduzeća, uključujući ona koja se bave turizmom", navodi Europska komisija.

U dokumentu se spominje i ugroženost radnih mjesta. "Turizam se jako oslanja na sezonske radnike i one zaposlene na određeno vrijeme (23 posto), mnogi od njih mladi (37 posto radnika u turizmu je mlađe od 35 godina), žene (59 posto) i zaposlenici iz drugih država (15 posto)… Bez hitne intervencije za potporu zapošljavanja kriza bi mogla dovesti do gubitka šest milijuna radnih mjesta u Europi, što bi imalo negativan utjecaj na život ljudi u državama članicama, posebno u onima koje su ekonomski najranjivije."

Komisija u smjernicama naglašava da će osigurati da se regije koje su izrazito ovisne o turizmu učinkovitije usmjere prema budućim kohezijskim programima. Dokument navodi i podatak da Hrvatska ima najviši udio turizma u BDP-u (25 posto) među državama EU-a.

Izvor: glasistre.hr