IVANA HERCEG, HTZ MAĐARSKA: HRVATSKA JE NA PRVOM MJESTU ŽELJA MAĐARA KOJI ŽELE PUTOVATI U INOZEMSTVO

Novi trendovi
IVANA HERCEG, HTZ MAĐARSKA: HRVATSKA JE NA PRVOM MJESTU ŽELJA MAĐARA KOJI ŽELE PUTOVATI U INOZEMSTVO Objavljeno: 03.05.2020.

Više od polovice Mađara priprema se za putovanje, pokazalo je istraživanje koje je naručila Mađarska turistička agencija, a koje nam šalje Predstavništvo HTZ-a u Budimpešti.

Istraživanje je provedeno između 8. i 15. travnja na uzorku od više od dvije tisuće ljudi, a ispitanike je pitano je li planiraju putovanje nakon epidemije koronavirusa, i ako da, gdje.

Podaci istraživanja su otkrili da nakon što virus nestane, 51 posto Mađara planira putovati u domovinu, a 12 posto ispitanih planira putovati u inozemstvo.

Kada se radi o putovanjima u inozemstvo, najpopularnije destinacije su Hrvatska i Grčka, dok bi u Mađarskoj Mađari putovali prosječno 227 kilometara i željeli bi aktivan odmor.

Dvije trećine ispitanih trenutno planira izbjeći organizirana putovanja nakon epidemije. Također, ono što Hrvatskoj može ići u prilog, kako zbog činjenica što smo auto destinacija tako i pozitivne percepcije kao sigurne zemlje ( reakcije na cijelu situaciju u borbi s koronavirusom u Hrvatskoj ), je što prema anketi 61% ispitanika će razmotriti koje su zemlje više bile pogođene virusom u budućem putovanju.

Upravo na tu temu kao i očekivanja za ovu ljetnu sezonu s Mađarskoj tržišta, razgovarao sam s Ivanom Herceg, direktoricom predstavništva HTZ u Mađarskoj, koja ističe kako je Hrvatska, u očima Mađara, opravdano, jedna od najsigurnijih destinacija, a u ovim specijalnim okolnostima, naše prednosti još su istaknutije u odnosu na konkurenciju.

Ivana Herceg, direktorica predstavništva HTZ-a u Mađarskoj: U kontaktu s partnerima iz turističkog sektora, ali i prema interesu medija, možemo zaključiti da interes za Hrvatsku postoji.

Činjenica da Mađari dobro poznaju našu zemlju i da su mnogi od njih „stalni gosti“ pojedinih pružatelja smještaja, sigurno će odigrati važnu ulogu kod odabira ovogodišnje destinacije za njihov odmor, ističe Herceg te dodaje kako se u mađarskim medijima prati stanje u susjednim zemljama “Hrvatska se uvijek spominje kao pozitivan primjer i u slučaju da putovanja budu moguća vjerujemo da će dio Mađara tradicionalno odabrati Hrvatsku

Trenutno prema trenutno dostupnim podacima situacija u Mađarskoj ( 2942 obojenih i 335 umrlih ) je nešto lošija nego u Hrvatskoj. Na pitanje kakva je trenutna epidemiološka situacija u Mađarskoj “iznutra” te kakve su najave i situacija oko popuštanja mjera u Mađarskoj, Herceg ističe kako je situacija u Mađarskoj po broju oboljelih ispod europskog prosjeka.

“S obzirom na broj stanovnika koji je više nego duplo veći u Mađarskoj nego u Hrvatskoj, očekivano ima i veći broj zaraženih osoba. Mađarska je testirala više od 70.000 ljudi i u ovom trenutku broj smrtnih slučajeva iznosi 31 na milijun stanovnika. Taj broj veći je nego u Hrvatskoj, a u usporedbi s ostatkom svijeta radi se o prosječnom broju smrtnih slučajeva. Prema karti Mađarske s brojem zaraženih osoba, najviše ih je u Budimpešti, no zapadni i južni dio Mađarske, uz granicu s Hrvatskom, po broju oboljelih su ispod prosjeka. Suprotno situaciji u ostalim europskim zemljama, u Mađarskoj su mjere i dalje na snazi, čak su i pooštrene pa je tako od ponedjeljka 27. travnja obavezno nošenje maske u javnom prijevozu i trgovinama, na tržnicama i prilikom posjeta institucijama. Premijer je najavio objavu novog stanja oko sigurnosnih mjera 3. svibnja, do tog datuma izlazak iz domova moguć je samo radi obavljanja kupovine i osobnih potreba te odlaska na radno mjesto, no nije dozvoljeno napuštati mjesto prebivališta

Što se putovanja tiče, cijeli turistički sektor s nestrpljenjem čeka nove informacije, posebno nakon prvih natpisa o mogućnostima tzv. „turističkih koridora“. Trenutno se još ne zna kada će se granice otvarati i koji će protokol biti na ulasku u drugu državu, no radi se na protokolu putovanja na razini Europske unije, ali svakako kako će svaka država samostalno kroz bilateralne odnose pregovarati sa susjednim zemljama. Pa tako i Hrvatska, a razgovori su već otvoreni sa Slovenijom, Češkom i drugim zemljama.

HTZ PROMOTIVNI VIDEO - Egy nap eljön az idő, hogy hátrahagyja a megszokottat

Interes za Hrvatskom u Mađarskoj postoji, kako prema gore navedenoj anketi, tako i prema riječima Herceg. “U kontaktu s partnerima iz turističkog sektora, ali i prema interesu medija, možemo zaključiti da interes za Hrvatsku postoji, a to je pokazala i anketa koju je naručila Mađarska turistička organizacija (MTÜ). Prema rezultatima te ankete 51 posto Mađara putovat će nakon pandemije unutar Mađarske, a 12 posto ispitanika putovat će u inozemstvo. Među inozemnim destinacijama Hrvatska je bila najčešći odgovor, uz Grčku. Rezultati nekih drugih istraživanja pokazuju još veći interes za hrvatskim destinacijama, što je i očekivano jer Mađari izuzetno vole Hrvatsku koja im je lako dostupna automobilima, a u obzir treba uzeti i činjenicu kako velik broj Mađara u našoj zemlji posjeduje nekretnine i brodove

Mađari traže promjenu rezervacija – umjesto Grčke koju su uplatili, traže promjenu za Hrvatsku

Krajem prošle i početkom ove godine porastao je interes Mađara za Hrvatskom, što je svakako dobar pokazatelj pozicioniranja Lijepe naše u Mađarskoj.

Na početku godine činilo se da će ovo biti još jedna rekordna godina za hrvatski turizam. U siječnju i veljači ostvarili smo rast s mađarskog tržišta, nakon niza godina Hrvatska i Mađarska trebale su biti povezane i avionskim linijama i u pripremi su bili novi itinereri najvećih mađarskih turoperatora. Tijekom travnja i svibnja planirali smo realizaciju brojnih pripremljenih aktivnosti, koje smo morali otkazati, a koje su trebale promovirati različite proizvode i različite dijelove Hrvatske. Turističke agencije i dalje se uglavnom bave otkazivanjem rezervacija i refundacijama, no prema riječima nekih partnera, rezervacije za Hrvatsku otkazuju se manje u odnosu na ostale zemlje

Iako je teško bilo što previđati, no u slučaju stišavanja krize i otvaranja granica u narednih dva mjeseca, Herceg vjeruje kako bi Hrvatska i dalje mogla biti prvi odabir većine Mađara.

U prilog tome ide blizina, mogućnost odlaska na odmor vlastitim prijevozom, mogućnost brzog povratka u slučaju bilo kakvih problema, ali i činjenica da Mađari dobro poznaju našu zemlju, smatraju je sigurnom i osjećaju se dobrodošli. Činjenica da velik broj Mađara odsjeda u privatnom smještaju tijekom svog boravka, također je u ovoj situaciji pozitivna, u odnosu na konkurentske zemlje koje uglavnom nude smještaj u hotelima. U prilog nam idu i informacije dobivene od pojedinih partnera koji su nas obavijestili da gosti traže promjenu destinacije, te da umjesto Grčke koju su uplatili, traže promjenu za Hrvatsku ” zaključuje Herceg.

Izvor: hrturizam.hr

Autor: Goran Rihelj

Foto: HTZ / Ivana Herceg, direktorica predstavništva HTZ-a u Mađarskoj