NEDO PINEZIĆ: POTREBAN JE DIJALOG, SMIREN I RACIONALAN PRISTUP KOJI ĆE ZA 2020. GODINU ODREDITI PRAVEDNO POREZNO OPTEREĆENJE

Zakonodavstvo
NEDO PINEZIĆ: POTREBAN JE DIJALOG, SMIREN I RACIONALAN PRISTUP KOJI ĆE ZA 2020. GODINU ODREDITI PRAVEDNO POREZNO OPTEREĆENJE Objavljeno: 24.01.2019.

Moram reagirati na licitacije s visinom poreza na dohodak kojega će definirati predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave.

Oni koji smatraju normalnim 31.1.2019. povećati porez na dohodak usluge smještaja u domaćinstvu za 2019., ne poštuju osnovna pravila kulture tržišnog gospodarstva. Potpuno je neprihvatljivo mijenjati uvjete poslovanja u kalendarskoj i financijskoj godini u kojoj se to poslovanje odvija.

Svako licitiranje iznosima, subjektivna procjena “koliko bi trebao iznositi porez”, dodatno nas udaljava od kulture tržišnog gospodarstva i približava nas sustavu dogovorne ekonomije s općom državom kao jedinim regulatorom tržišnih odnosa. Opasan je to put ako se njime krene. To je put diskriminacije, eliminacije tržišnih zakonitosti i vodi nas duboko u prošlost za koju smo smatrali da se neće ponoviti. Umjesto takvog obrasca bilo bi dobro da se pozitivne strane novog načina odlučivanja o visini poreza i načina korištenja poreza iskoriste za novi korak u demokratizaciji društva.

Potreban je dijalog, smiren i racionalan pristup koji će za 2020. godinu odrediti pravedno porezno opterećenje.

Taj postupak nije jednostavan, za to treba vremena uz stručan i otvoren pristup. Konačno, sada će se pokazati koje lokalne vlasti idu tim putem a koje onim drugim.

A doći će i izbori …

Autor: Nedo PInezić, www.nedopinezic.com

Izvor: http://hrturizam.hr/