Kad ćemo moći preko granice?

Zakonodavstvo
Kad ćemo moći preko granice? Objavljeno: 09.05.2020.

By Vlado Šestan

Želimo putovati

Mjere opuštanja su počele na veliko. U gradovima, pogotovo u Zagrebu, izgleda skoro sve kao prije. Parkovi su puni, tržnice također, promet po gradu zagušen. Istina ne rade još kafići, još par dana, tramvaji ne voze po centru zbog problema nastalih nakon potresa, no sve manje više podsjeća na normalu.

S tom “normalom” se vraća i želja za putovanjima pa barem u bližu okolicu. Uskoro se očekuje ukidanje propusnica za putovanja po Hrvatskoj. Već su i sada toliko “labave” da ih može dobiti tko želi pa više niti nemaju smisla. Kad ćemo moći preko granice? Kakvo je stanje?

Otvaranje granica u EU

Ponovno otvaranje unutrašnjih granica Evropske unije (EU) i šengenske zone treba biti bez diskriminacije na osnovu nacionalnosti, izjavila je u četvrtak 7. svibnja, Ylva Johansson. Europska komisija će predstaviti preporuke zemljama članicama o ukidanju restriktivnih mjera uvedenih na granicama u borbi protiv širenja korona virusa.

Kakva je situacija u susjednim državama? Poglavito sa Slovenijom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom? Pogledajmo kakva je situacija danas 8.5. 2020 na dan pobjede u drugom svjetskom ratu.

Slovenija

Slovenski ministar gospodarskog razvoja Zdravko Počivalšek je izjavio da se čeka prijedlog protokola prelaska granice, javljaju slovenski mediji 7.svibnja. Hrvatski i slovesnki nacionalni instituti za javno zdravstvo pripremaju protokol za prelazak granice. O tome ovisi hoće li biti potrebno testiranje. Također je izjavio da je između Hrvatske i Slovenije planirano otvaranje granica u drugoj polovici svibnja za vlasnike plovila i nekretnina, a za ostale početkom lipnja.

Kad ćemo moći preko granice

Srbija

Zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić-Tepavčević je izjavila :“Zemlje će različito odlučivati kakve će imati protokole, nema za sada nekog konsenzusa, testiranje će biti neophodno 24 ili 72 sata pre putovanja i slično”. Očekuje da će se granice otvoriti tijekom ljeta, no ne zna se kada.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da zemlja može da otvori svoje granice, ali i dodao da nigdje ne postoji režim slobodnog prelaska državne granice. On je naveo da je do sada samo Mađarska krenula u primjenu tih mjera, i dodao da je dogovor s Bugarskom u tijeku i da bi narednih dana moglo početi s primjenom.

Bosna i Hercegovina

U Hrvatskoj se nadaju da će svi uslovi biti ispunjeni da se do 1. srpnja otvori granica sa BiH. Kako se pojasnilo neće biti nikakvih posebnih protokola. To je naijizgledniji datum koji se sada komunicira u medijima u obje države.

Kad ćemo moći preko granice? Nadamo se uskoro.

Travel Advisor putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG