HRVATSKA PREŠUTNO OTVORILA GRANICE PRIJE ČETIRI DANA! Turisti mogu slobodnu ući, na ulazu u zemlju dobit će samo jedan papir

Zakonodavstvo
HRVATSKA PREŠUTNO OTVORILA GRANICE PRIJE ČETIRI DANA! Turisti mogu slobodnu ući, na ulazu u zemlju dobit će samo jedan papir Objavljeno: 13.05.2020.

AUTOR: Dora Koretić, Ivana Krnić

Iako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer najavio da će Europa na razini cijele Unije danas donijeti odluku o tome kako će se ovog ljeta obavljati turistički promet, ispalo je da je Hrvatska svoje granice za turiste neformalno otvorila, zapravo, prije četiri dana.

Nešto o tome naslutiti se moglo još jučer, također tijekom redovite konferencije Stožera civilne zaštite, kada je šef Stožera Božinović na upit novinara potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezerviran turistički smještaj - zapravo bez problema mogu ući u zemlju.

Službene preporuke

Formalno-pravno, to je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesenima 9. svibnja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

Prva podrazumijeva da stranac u Hrvatskoj u vlasništvu ima nekretninu ili plovilo ili ovamo dolazi na sprovod, a i za jedno i drugo na granici mora predočiti konkretnu dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može ući i ako ga je u Hrvatsku pozvao neki gospodarski subjekt, a treća se situacija odnosi na strance koji za posjet zemlji imaju neki “poslovni razlog”, odnosno gospodarski interes.

Kako neslužbeno doznajemo od dobro upućenog izvora, upravo turisti pripadaju u tu kategoriju gospodarskog interesa te, iako to tako decidirano nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

Ljeto

- Naravno da je svaki turist gospodarski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati te će moći doći na ljetovanje ako su uplatili neki aranžman - kaže naš sugovornik blizak Stožeru, čime, ustvari, potvrđuje i izjavu koju je ministar Božinović novinarima dao u ponedjeljak.

Strani će turisti, pojašnjava dalje naš izvor, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti upute o ponašanju u pisanom obliku.

- To će značiti što više zadržavanja u objektu u kojem imaju uplaćen odmor. Što se tiče mora, naravno da će se moći kupati jer su s tim ciljem i uplatili aranžman. Tu će se, naravno, morati pridržavati uputa koje su izdane za sve korisnike plaža, a to su higijena i fizička distanca, o čemu će brigu voditi koncesionari, koji su dužni provoditi smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - dodaje.

Nakon što je Božinović još dao izjavu o tome kako turisti s uplaćenim smještajem u Hrvatskoj zapravo mogu prelaziti granicu, vijest je iznenadila brojne dionike turizma, posebno s obzirom na činjenicu da formalno-pravno nigdje nije izrijekom navedeno da su turistički razlozi dovoljni za prelazak granice.

Upiti zainteresiranih

Ipak, izjava je bila dovoljna da Ministarstvo turizma kao krovna institucija odmah bude zatrpana upitima i pozivima svih onih koji ove godine očekuju kakav-takav turizam, i to sa željom da im Ministarstvo službeno objasni koji to turisti doista mogu prelaziti granicu, po kojim uvjetima, kakva će se dokumentacija od njih tražiti na granici te koja će biti ostala pravila.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ministarstvo turizma Stožeru civilne zaštite poslalo je dopis u kojem predlaže da se stvar formalno-pravno i “legalizira”, odnosno da se u uvjete prelaska granice za strance doda kako “strani državljani granicu mogu prijeći ako posjeduju potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu”, a ta bi se potvrda, bude li inicijativa prihvaćena, odnosila na sve - hotele i ostale vrste smještaja, uključujući zakup u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu rezervacije u luci ili vaučer putničke agencije.

Osim toga, dosta je nejasnoća i o tome vrijede li uvjeti ili ne vrijede i za članove obitelji i rodbinu, pa će i to vjerojatno biti potrebno dodatno definirati.

No, hoće li izmjene i formalno-pravno biti unesene u preporuke, prepustit će se na volju Stožeru.

Zbog prilične količine šumova po pitanju prelaska stranaca preko hrvatskih granica, jučer su dopis Ministarstvu turizma poslale i Hrvatska udruga turizma te Kamping udruženje Hrvatske, koji su posljednjih dana zatrpani upitima o prilično nejasnim uvjetima prelaska granica.

- Tražili smo da nam Ministarstvo turizma jasne odgovori koji to stranci i po kojim uvjetima smiju prijeći granicu, a potom i da informaciju o tome kakvi će uvjeti za njih vrijediti prilikom povrata u njihove matične zemlje. Naime, za turizam nije važno samo kakva pravila vrijede kod nas nego i kakva će pravila za turiste vrijediti na povratku kući - hoće li morati ići u izolaciju i slično.

Mislimo da bi Ministarstvo trebalo jasno izdvojiti pravila za sve kako bismo ih potom mogli dalje komunicirati turistima - rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. Kako doznajemo od jednog dobro upućenog izvora, Hrvatska se na ovakvo neformalno popuštanje mjera prelaska granica odlučila praktički kako ne bi naljutila Europsku uniju, zajednicu koja forsira da se postupak prelaska granica definira na razini cijele Europe, a takav stav, kaže naš sugovornik, uglavnom forsiraju veće zemlje, one koje ne ovise o turizmu, i one koje bi ovo ljeto svoje građane radije zadržale unutar granica.

- Mi smatramo da nema potrebe uvjetovati da otvaranje granica bude istovremeno u svim zemljama jer ih nismo svi istodobno niti zatvarali, no pritisak je ovdje prilično jak pa je pitanje tko će pobijediti. No, bilo kako bilo, za turizam nije važno isključivo to hoće li biti otvorene samo naše granice, nego kakvi će uvjeti biti na granicama ostalih zemalja.

Bude li neka zemlja svojem građaninu nametnula da prilikom povratka iz Hrvatske mora 14 dana provesti u izolaciji, onda to sigurno neće biti stimulativno za turizam - doznajemo od sugovornika koji ističe da su neke zemlje na području Europe već međusobno definirale protok preko granica.

Pregovori

Iz tog razloga zemlje će međusobno morati sklapati bilateralne ugovore, a prvi bi za Hrvatsku trebao biti onaj s našim najbližim susjedima, Slovencima.

Kako je ministar Cappelli nedavno već najavio, ugovor sa Slovenijom, u čijem će sastavljanju sudjelovati i epidemiolozi, trebao bi biti gotov do kraja ovog tjedna, a granice s ovom zemljom otvorene do kraja svibnja.

Hrvatska se pritom, naravno, nada da turistima koji budu napuštali našu zemlju, odakle god dolazili, neće biti nametnuta mjera samoizolacije i upravo bi to bilateralnim sporazumima trebalo i definirati.

- Mjere samoizolacije na granicama uvedene su kao prevencija i to se sada mijenja. I Europska komisija će sutra izaći s preporukama granica unutar EU i mogućnostima aktiviranja turizma i u tom će se kontekstu razgovarati o tome kako pojedine države, pa i regije mogu internim sporazumima regulirati prijelaz granice po fazama.

Jedno takvo područje postoji na Baltiku, a sada se razgovara o drugim područjima. Znate da smo i mi u kontaktu sa svojim susjedima - rekao je Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera.

KAKO JE REGULIRAN PRELAZAK GRANICE

Odluka Stožera od 19. ožujka 2020.

- zabranjuje se prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza

- izuzeci su:

- zdravstveni djelatnici i hitni pacijenti

- prekogranični radnici

- prijevoznici

- diplomati i policajci

- putnici u tranzitu

Preporuke HZJZ-a

- za hrvatske i strane državljane koji pod posebnim uvjetima uđu u Hrvatsku provodi se obavezna 14-dnevna samoizolacija

Odluka Stožera od 9. svibnja 2020.

- izuzetak su i:

- osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga

Preporuke HZJZ-a:

- ukida se obaveza 14-dnevne samoizolacije

- strani državljanin koji želi prijeći granicu mora:

- imati dokumentaciju da posjeduje nekretninu ili plovilo u Hrvatskoj

- imati dokumentaciju kojom dokazuje da ide na sprovod

- posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u RH ili interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak u RH

Neformalni naputak:

-  ulazak turista smatra se gospodarskim interesom te se mogu pustiti u zemlju

Izvor: jutarnji.hr