Savjeti za konobare koji tek počinju

Savjeti za posloprimce
Savjeti za konobare koji tek počinju Objavljeno: 19.08.2016.

Tek ulazite u konobarski svijet i ne znate kako se ponašati i postaviti te što očekivati? Ako je odgovor potvrdan, pročitajte ove savjete koje vam donosimo iz prve ruke

Biti konobar nije nimalo lako, pogotovo ako ste mladi i tek ulazite u konobarski svijet. Možda još studirate, ne možete naći posao u struci pa vam treba izvor prihoda, sezonski ste radnik ili ste se školovali za ovo zahtjevno zanimanje, no još nemate iskustva. Bez obzira u koju kategoriju spadate, trebate voditi računa o dvije bitne stvari, a evo i kako odraditi svoju prvu smjenu.

Budite profesionalni – Bez obzira što ste tu samo “u prolazu” i nemate namjeru konobarenje pretvoriti u karijeru, to nije razlog da zabušavate. Iznenadili biste se koliko važnih ljudi iz poslovnog svijeta dolazi u kafić. Mnogi od njih vode odvjetničke tvrtke, različite biznise u turističkom i drugim sektorima te sportske momčadi. Bez obzira na što vi osobno ciljate, takve je ljude dobro poznavati, a ukoliko vide da se znate ponašati i marljivo radite, mogu vam ponuditi i posao. Također, ako goste tretirate s dostojanstvom i poštovanjem, možete očekivati i napojnicu.

Zauzmite stav – Svijet posluživanja pića i hrane može biti okrutan. Vlasnici ugostiteljskih objekata često ignoriraju prava radnika. U nekom trenutku, možete biti maltretirani. Zapravo, to će vam se sigurno događati. Budite jaki, postavite granice, nešto pretrpite, ali nemojte se bojati dati otkaz ako vidite da nećete psihički moći izdržati u takvim uvjetima. Konobari su vrlo traženi, posla ima, a isto tako i poslodavaca koji će vas cijeniti. Ipak, izdržite prvih mjesec do dva kako biste prikupili temeljno iskustvo. Nakon toga nastavite se pomalo penjati prema boljem, nemojte zaglaviti tamo gdje vam nije dobro.

Uvijek ima posla iza šanka – Novi ste i ne znate što biste sa sobom. Pitajte kolege što biste mogli raditi kako biste se dokazali, a ako baš želite impresionirati, sami ponudite nekoliko stvari koje biste mogli u trenutku stagnacije odraditi, na primjer oprati čaše.

Maknite se s puta – Kada krene gužva i vaši se iskusniji kolege razlete po kafiću, gledajte i učite od njih, ali nemojte im stajati na putu. Najbolje je da radite ono što vam kažu kako im ne biste smetali, a to su najčešće opskrba i čišćenje.

Ne dirajte napojnice – Većina sezonskih radnika suočava se s krađom iza šanka. S obzirom da ste novi, ono što zaradite kroz napojnice zapravo ste zaradili na vještinama i iskustvu starijih kolega. Oni čine mušterije sretnima. Zato se strpite malo dok ne zadobijete njihovo povjerenje kada će vam sami povjeriti diranje novca.

Neka vam razgovori budu kratki – Konobar se lako nađe u situaciji da zaglavi u razgovoru s gostom. To će vas samo dovesti u situaciju da zaostajete, a tada nitko neće biti sretan. Budite iskreni i recite da ste u gužvi, a možete i hodati unazad dok vam osoba govori pa će razgovor prirodno završiti.

Izvor: ugostitelj.hr