9 savjeta kako pripremiti ribu na gradele bez 'po muke'

Savjeti za posloprimce
9 savjeta kako pripremiti ribu na gradele bez 'po muke' Objavljeno: 31.05.2020.

Ako ste među onima kojima se riba raspadne i polako gubite živce s eksperimentiranjem kako je pripremiti, a da vam narastu zazubice, imamo savjete za vas.

Iako se najčešće na rešetkama roštilja stavlja meso i poneko povrće, pravi gurmani rado će se pohvaliti i svojim umijećem spremanjem ribe na gradele.

Ako ste među onima kojima se riba raspadne i polako gubite živce s eksperimentiranjem kako je pripremiti, a da vam narastu zazubice, imamo savjete za vas. Ovo su "pravila" uz pomoć kojih se više nećete susprezati svojim najdražima poslužiti ukusnu ribu s gradela, piše TOI.

1. Pecite kratko

Riba je brzo gotova kada je pripremate na ovaj način zato pazite da je ne pečete predugo jer će tada izgubiti sočnost. Dovoljno je tek nekoliko minuta da bude spremna za posluživanje ako se radi o bijeloj ribi. Srdele je dovoljno peći pet minuta, riblje odreske, ako su deblji, pecite oko 12 minuta. Oradu zarežite dijagonalno po leđima na nekoliko mjesta, a utrobu nadjenite začinskim boljem. Jedna orada od 25 dag se peče 15-ak minuta.

2. Ne stavljajte na sredinu

Ribu uvijek pecite na rubnim dijelovima, a ne na sredini rešetke jer je na tom mjestu ona i najtoplija.

3. Spriječite da se zalijepi

Kada se riba zalijepi za rešetke, gotovo sav vaš trud je uništen. Sačuvajte živce, ali i ribu tako da je prije pečenja cijelu premažete maslinovim uljem. Ako pečete trilje, nemojte zaboraviti često premazivati uljem prilikom pečenja. 4. Pazite kako je okrećete Riba će se lako raspasti ako ne pazite kako je okrećete. Budite nježni i koristite dvije lopatice.

5. Kako znati da je gotova

Za mnoge može biti problem prepoznati kada je riba zapravo gotova. Kako biste spriječili da ostane sirova te da je ne prepečete previše, ubodite vilicom u meso ribe. Ako se meso lako odvaja – gotova je.

6. Premaz

Da bi riba bila što ukusnija, pripremite limunov sok i malo maslaca prije pečenja. Premažite ribu s pripremljenim sastojcima prije nego je skinete s rešetki kako biste je "održali" sočnom.

7. Umak

Ribu možete dodatno začiniti umakom po vlastitoj želji. Najčešće se koristi kombinacija limuna, maslinova ulja, ružmarina ili češnjaka.

8. Masna riba

Ako pečete masnu ribu (primjerice šarana), marinirajte je najmanje sat vremena prije pečenja.

9. Priprema

Kada ste sigurni da ste dobro "naložili vatru", pričekajte barem 10 minuta prije nego ribu stavite na rešetke.

Pogledajte "Kako ispeći ribu na gradelama" na YouTubeu

Autor: Linda Draškić

Foto: Thinkstock

Izvor: vecernji.hr