Ugostitelji našli način kako zaobići PDV od 25 posto: i sve je po zakonu...
Objavljeno: 07.03.2017.
Ugostitelji nikako da se naviknu na PDV od 25 posto kojeg od Nove godine i oni moraju plaćati. Pa se dio njih dosjetio muci.
Umjesto 13 - od siječnja na računima ugostitelja - 25 posto PDV-a. Većini, ali ne svima. Neki su se dosjetili kako - doskočiti povećanju.
Kavu smo kupili u jednom zagrebačkom ugostiteljskom objektu, uredno smo za nju dobili i račun na kojem je pisalo da je cijena kave 10 kuna, no PDV nije obračunat. Imamo i objašnjenje - zato što objekt nije u sustavu PDV-a!
Mogućnost je to koju kao svojevrsnu pomoć mogu iskoristiti tvrtke u prvoj godini poslovanja!
No to su iskoristili i ugostitelji koji posluju već godinama, s prihodima iznad praga koji iznosi 230 tisuća kuna. Jednostavno su za stare objekte - osnovali nove tvrtke!
"Ugostitelji uopće nisu to radili dosad, ali s obzirom na ovo povećanje PDV-a s 13 na 25 posto se dogodilo to", kaže predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske Nenad Šepak.
Za stav smo upitali i Poreznu upravu. Objasnili su da za one koji pokušavaju izbjeći obveze - porezni zakon propisuje dva instituta.
"Dokazivanje prividnosti nekog pravnog posla te proboj pravne osobnosti. Stoga u takvim situacijama Porezna uprava, bez obzira na osnivanje novog društva, korištenjem navedenih instituta traži ispunjenje svih poreznih obveza kao i odgovornost za dugove prijašnjeg društva", objašnjavaju iz Porezne.
"Oni su općenito odgovorili, ali načelno svatko tko je u postojećoj firmi do kraja 2016. podmirio sve porezne obveze, tko je ispunio obveze prema dobavljačima, ne postoji zapreka da on otvori novu tvrtku", kaže financijski savjetnik Vlado Brkanić.
Iako u tom slučaju vjerojatno prelazi u najam, prenosi radnike, računica kaže da na oko 100 tisuća kuna prometa, uz iste nabavne troškove od primjerice 40 tisuća kuna - tvrtka koja nije u sustavu PDV-a plaća 15 tisuća kuna manje poreza od one koja jest. I tako može zadržati iste cijene.
"Možda su na ovaj način htjeli ostat likvidni i sve podmirivati, a da sve bude u skladu s propisima", pravda takve poteze Brkanić.
Upravo je tako, objašnjavaju u cehu ugostitelja, u kojem se još uvijek nadaju i vraćanju na staro.
"U posljednje tri godine jako mnogo ugostitelja su opteretili kreditima i krenuli u ozbiljne investicije zbog strategije hrvatskog turizma koja je vrlo jasno govorila da će PDV biti 13 posto i koja je omogućavala da se podigne kvaliteta", kaže Šepak.
Ministra turizma pitanje je nasmijalo.
"Pa čujte, svatko će raditi svoj posao, očito u svakoj mjeri netko pokušava naći nešto što je navodno dobro za njega", poručuje Gari Cappelli.
A što manje poreza, barem kratkoročno, svakako je dobro i za ugostitelje i za potrošače. Doduše ne i za državu.

Na snagu stupio novi sustav ulaska u EU
HoReEx 2025 Opatija – Posao u turizmu otvara ključna pitanja o zapošljavanju
Stranci preuzeli sezonu? Radnik iz Istre ogorčen: "Mi domaći nemamo ni 100 sati"
Radnici postoje, ali sustav zapošljavanja u turizmu mora se hitno mijenjati – analiza za sezonu 2025
San Canzian – Luksuz u kojem čovjek čini razliku
Novosti u Zakonu o strancima 2025
NAJNOVIJI PODACI / Ovo su minimalne plaće u Europi: Luksemburg vodi, mi kaskamo za Slovencima i Poljacima
Suchen Sie qualifiziertes Personal für eine erfolgreiche neue Saison? WINTERSAISON 2024/2025 - Kroatien, Österreich, Slowenien, Deutschland, Schweiz, Frankreich, Italien
Looking for qualified staff for a successful new season? WINTER SEASON 2024/2025 - Croatia, Austria, Slovenia, Germany, Switzerland, France, Italy