Turci će ipak graditi hotel s dva tornja i 15 katova

Zanimljivosti
Turci će ipak graditi hotel s dva tornja i 15 katova Objavljeno: 25.01.2019.

Općina ne želi višekatnice neposredno uz more, ali Ministarstvo održivog razvoja i turizma ima posljednju riječ.
Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma ponovno je poništilo rješenje Ane Samardžić, glavne gradske arhitektice Budve, i odbilo zahtjev Općine da postane stranka u postupku za izdavanje suglasnosti na idejni projekat turskoj kompaniji Mia Investments koja namjerava ispred Jadranskog sajma graditi hotel s pet zvjezdica i dva tornja, pišu Vijesti.

Dvije podzemne etaže
Podgorička kompanija Mia Investments u vlasništvu turskih poduzetnika zaključila je u kolovozu 2018. ugovor o zajedničkoj izgradnji s tvrtkom Safiro Beach Resort, koja je vlasnica 8500 kvadrata na Jadranskom sajmu. Tu tvrtku osnovala je ciparska kompanija Expom Hotel Partners, a idejni projekt koji je dostavila turska kompanija predviđa izgradnju luksuznog hotela s dvije podzemne etaže, prizemljem i 15 katova.

Podzemne etaže imat će 13.371 četvornih metara neto površine, a nadzemne 33.942. Planirane su 352 smještajne jedinice, hotelske sobe i apartmani koji mogu primiti 770 gostiju. Gradnju tornjeva osporava Općina, koja se protivi tome da Turci grade višekatnice pokraj mora. Turska kompanija je još u kolovozu predala zahtjev glavnom arhitekti Općine za suglasnost na idejni projekat, ali je postupak prekinut, nakon što je Sekretarijatu za zaštitu imovine priznat status stranke u postupku.

Može i stanovi za tržište
Nakon žalbe, Ministarstvo je poništilo rješenje budvanskog glavnog arhitekte i vratilo na ponovno odlučivanje. Glavna arhitektica u listopadu donosi ponovno rješenje kojim priznaje status Općine kao stranke u postupku, nakon čega se turski investitori još jednom žale. U žalbi Mia Investments navodi se da pravni interes u ovom postupku može imati samo tvrtka Expo Budva, kao vlasnik zemljišta, a ne Općina Budva.

Expo Budva je zajednička tvrtka Općine i Jadranskog sajma, koji je u vlasništvu Atlas grupe Duška Kneževića. Graditeljima hotela s pet zvjezdica omogućno je da pola smještajnih jedinica smiju prodati kao stanove za tržište. Iako je urbanistički plan kojim je pokrivena lokacija u Budvi stavljen izvan snage, dozvoljena je gradnja jedino hotela.

FOTO: GettyImages

Izvor: http://www.poslovni.hr/

Turci će ipak graditi hotel s dva tornja i 15 katova